Akcie

Mezinárodní obchod: Prezident Trump dočasně osvobozuje EU a dalších 6 zemí od cel na ocel a hliník

Pátek 23. březen 2018 11:28

Prezident USA Donald Trump dočasně osvobodil některé země od vysokých importních celů na ocel a hliník. Mezi zeměmi figuruje i EU. Po 1. květnu Trump rozhodne, zda-li osvobození od cel těchto zemí v závislosti na rozhovorech bude trvalé.

Prezident USA Donald Trump dočasně osvobodil některé země od vysokých importních celů na ocel a hliník. Podle prezidentského prohlášení ve čtvrtek Trump řekl, že ruší cla pro svého největšího obchodního partnera, EU a taky pro Argentinu, Austrálii, Brazílii, Jižní Koreu, Kanadu a Mexiko do 1. května 2018, přičemž další jednání s posouzením hrozby národní bezpečnosti plynoucí z dovozu oceli těchto zemí budou pokračovat.

Po 1. květnu Trump rozhodne, zda-li osvobození od cel těchto zemí v závislosti na rozhovorech bude trvalé, říká prohlášení Bílého domu.

Prohlášení také uvádí, že země, které nejsou mezi těmito zeměmi mohou s USA probrat způsoby řešení obav národní bezpečnosti USA způsobených importy oceli dané země.

Osvobození Kanady a Mexika od dovozních cel pouze v případě úspěšného jednání Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA). Jednání USA, Kanady a Mexika o NAFTA probíhají.

Osvobození Jižní Koreje je důsledkem důležitého bezpečnostního vztahu s USA včetně společného odhodlání eliminovat severokorejské nukleární nebezpečí. Jižní Korea usiluje o summit USA - Jižní Korea - Severní Korea. Trump na setkání přislíbil účast, místo a datum schůzky zatím stanoveno nebylo.

Oficiální zahájení platnosti vyšších importních cel 25 % na ocel a 10 % na hliník je stanoveno na dnes, 17:01 SEČ.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web