Akcie

Mezinárodní obchod: Prezident USA Donald Trump hrozí cly 20 % na dovoz automobilů

Pondělí 25. červen 2018 18:38

Prezident USA Donald Trump pohrozil zavedením cel 20 % na všechny automobily vyrobené v Evropské unii dovážené do USA, měsíc poté, co administrativa zahájila šetření, zda dovozy automobilů nepředstavují riziko národní bezpečnosti.

Trump na twitteru hlásil: “Pokud tato cla a bariéry nebudou brzo odstraněny nebo sníženy, uvalíme clo 20 % na všechny jejich automobily směřujiící do USA. Vyrobte je tady!”

Ministerstvo obchodu podle čtvrtečního vyjádření jeho ministra Wilbura Rosse zamýšlí uzavřít šetření zahájené koncem května, zda importy automobilů a autosoučástek znamenají nebezpečí pro národní bezpečnost do konce července nebo do srpna.

Po Trumpově tweetu akcie evropských autmobilek prudce klesaly a stáhly níže i index německých blue chips DAX. Důvodem je skutečnost, že velké německé automobilky Daimler, Volkswagen a BMW jsou značně závislé na prodejích automobilů v USA. Italský Fiat Chrysler ale vykázal rovněž citelný pokles ceny akcií. Ztrácely paradoxně i akcie automobilek USA jako Tesla, Ford a General Motors, později během pátku došlo k částečnému obratu.

Oslabily ale taky akcie producenta motocyklů USA Harley-Davidson 2,3 %. Firma již dříve varovala před významným dopadem na své tržby, jestliže EU v odvetě rozhodne zvýšit cla na motockly. Index automobilů a jejich součástek S&P klesl 0,5 %.

V červnu USA ohlásily cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady, Mexika a EU, postižené země a EU kontrovaly protipatřeními.

Podobná hrozba obchodní války se naplňuje v současnosti taky v obchodě USA - Čína, ale i ve vztazích USA a jiných obchodních partnerů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web