Akcie

Mezinárodní obchod: Prezident USA Trump stanovil cla importu Číny 50 mld. USD, Čína hrozí odvetou

Pátek 15. červen 2018 18:32

Prezident USA D. Trump v pátek oznámil zavedení cel na import Číny za 50 mld. USD. Čína hrozí odvetou v podobné výši. Pro tento případ již Trump chystá cla na další importy zboží Číny v dvojnásobné hodnotě. I k takovému opatření Čína slibuje odpověď.

I k takovému opatření Čína slibuje odpověď.

Vývoj událostí naznačuje zažehnutí obchodních válek mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Tvrdý postoj Trumpa k mezinárodnímu obchodu jej vede do sporu se spojenci a důležitými obchodními partnery (EU, Kanada, Mexiko, Japonsko apod.). Na jejich ocel a hliník uvalil importní cla a pohrozil uložit cla na evropské automobily. Obchodní války začínají.

Trump v prohlášení oznámil zavedení cel 25 % na seznam strategicky důležitých importů z Číny. Rovněž avizoval další opatření v podobě importních cel v případě, že Čína bude oplácet třeba v podobě založení nových importních cel na zboží, služby či zemědělské produkty USA, posílení necelních bariér a přijetím kárných opatření proti exportérům USA nebo společnostem USA operujících v Číně. Trump již řekl, že USA zacílí další čínské importy za 100 mld. USD pokud Čína přijme protiopatření.

Trumpův původní seznam obsahoval 818 produktů na 34 mld. USD čínského zboží. Zbytek ze sumy 50 mld. USD ještě teprve bude stanoven. USA ale již dle zdrojů Reuters zkompletovaly druhý seznam možných cel na další čínské importy za 100 mld. USD s vyhlídkou, že Čína odpoví na původní celní seznam USA.

Předtím v pátek několik hodin před ohlášením cel Trumpem Čína pohrozila, že tak učiní. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí během pravidelného denního tiskového brífinku řekl, že pokud USA přijmou unilaterální protekcionistická opatření poškozující čínské zájmy, Čína rychle zareaguje a přijme nezbytné kroky rezolutně chránit čínská férová legitimní práva. Ve čtvrtek Čína opakovala svoji preferenci řešení rozdílů dialogem a kooperací s vzájemným přínosem, ale uvedla, že je připravena odpovědět konfrontacím znamenající pro obě strany újmu, pokud Trump cla zprovozní.

Čína již publikovala svůj vlastní seznam cel za 50 mld. USD, jimiž zastrašuje USA na importy např. sóji, letadel, automobilů. Čína USA upozornila, že případná další reakce USA bude oplacena.

Obě země spolu vedly tři kola rozhovorů na vysoké úrovni od začátku května, kompromis ale zatím nebyl dosažen. Podle zdrojů se znalostí tématu Trump nebyl spokojen s čínskou nabídkou koupě dodatečných 70 mld. USD zemědělských a energetických produktů USA a jiného zboží.

Několik kol vyjednávání selhalo vyřešit stížnosti USA čínské průmyslové politiky, přístupu na čínský trh a rozsáhlý obchodní deficit USA v obchodě s Čínou, jenž loni dosáhl 375 mld. USD. Zahraniční firmy si dlouhodobě stěžují na vynucené technologické transfery a tržní restrikce. Trump slíbil vynucení férových a recipročních obchodních vztahů s Čínou.

Obnovené obavy eskalace obchodního konfliktu poslaly v pátek akcie čínského producenta telekomunikačního zařízení ZTE do poklesu. Akcie společnosti ztratily 30 % své tržní hodnoty poté, co se tento týden obnovilo jejich obchodování. ZTE minulý týden souhlasila se zaplacením pokuty 1 mld. USD vládě USA kvůli obcházení sankcí USA na Írán a Severní Koreu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web