Akcie

Mezinárodní obchod: Rekapitulace obchodních válek (analýza)

Středa 20. červen 2018 19:07

Změna strategie zahraniční politiky má značný dopad na hospodářskou resp. fiskální politiku USA, mezinárodní obchodní vztahy či kursovou politiku dolaru a tím i na globální ekonomiku a finanční a komoditní trhy.

Nejjasnějším důkazem posledních měsíců jsou obchodní války mezi USA a jejich hlavními obchodními partnery jako je Čína, Evropská unie, Kanada, Mexiko, Japonsko, Jižní Korea apod. USA se neobávají vyvolat ostrý střet mezinárodního obchodu, který omezuje globální ekonomický růst a narušuje vztahy se zeměmi-hospodářskámi i politickými spojenci, aby dosáhly svých byť dílčích zájmů.

Prezident USA Donald Trump založil svoji kampaň prezidentských voleb 2016 mimo jiné na heslu “Na prvním místě USA” resp. “Nakupujte zboží USA - zaměstnávejte zaměstnance USA”. Jedním z pilířů kampaně bylo narovnání “nespravedlivých obchodních vztahů” s hlavními obchodními partnery případně vynucení lepší ochrany intelektuálního vlastnictví a snížení obchodního schodku v obchodě s Čínou.

USA prostřednictvím svého prezidenta Donalda Trumpa začaly letos obchodní vazby rovnat jednak revizí svého členství v zónách volného obchodu a taky zaváděním cel na importy do USA.

USA v těchto měsících revidují a inovují Severoamerickou dohodu volného obchodu (NAFTA), navíc Trump stáhl USA z dohody Transpacifického partnerství (TPP)

USA uložily svým obchodním partnerům EU, Kanady, Mexika, Japonska apod. cla nejprve v lednu 2017 na pračky a solární panely a později na ocel a hliník a zkoumají možnost stanovením cel na klasický a velmi citlivý produkt mezinárodní obchodní výměny, automobily. Rozpoutaly tak obchodní války neboť postižené státy začaly oplácet ochranou své ekonomiky před dovozy USA ať už cly nebo jinými protekcionistickými opatřeními. Některé země obdržely celní výjimku na dovozy oceli a hliníku (např. Austrálie, Jižní Korea, Brazílie, Argentina).

Největším problémem se může časem stát obchodní konflikt s Čínou, USA a Čína jsou jednička a dvojka těžké váhy světového obchodu. Tato válka registruje zaoceánský přelet hrozeb, které navíc v těchto dnech eskalují.

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tím by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD.

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA.

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web