Akcie

Mezinárodní obchod: Trump tvrdě eskaloval obchodní konflikt, vyzval firmy USA, aby neobchodovaly s Čínou

Pondělí 26. srpen 2019 14:45

Prezident USA Donald Trump požádal firmy USA, aby hledali alternativu obchodování s Čínou poté, co Čína ohlásila odvetná celní opatření na plán Trumpa zvýšit dovozní cla pro Čínu od 1.9. resp. od poloviny prosince. Trump rovněž naznačil další zvýšení dovozních cel na import čínské produkce do USA.

Jelikož USA nedisponují centrálně plánovanou ekonomikou, nemohou přímo firmám nařídit aby s Čínou neobchodovaly. Mohou ale na firmy vyvíjet značná nepřímá tlak. Vedle současné obchodní protekcionistické politiky USA zvyšování dovozních cel k němu patří možnost vyhlášení stavu “Národní nouze”, omezení přístupu ke státním zakázkám či uplatnění zákona z roku 1971 “Obchodování s nepřítelem”.

Ve všech zmíněných případech mlůže stát efektivně blokovat aktivitu firem. Řada firem USA ale v Číně již má řadu velkých investic, v Číně vyrábí ve velkých objemech resp. s Čínou obchoduje. Rezistence ze strany amerických korporací by byla rozhodně velká.

Trump kromě této hrozby zvýšil o 5 procentních bodů již zvýšenou dovozní celní sazbu 25 % na přibližně 250 mld. USD dovozů čínského zboží do USA. Tato nová sazba by měla vejít v platnost 1.10. Rovněž pohrozil, že plánovaná dovozní celní sazba 10 % na dalších 300 mld. USD dovozů zboží Číny do USA bude zvýšena na 15 % s tím, že tato opatření mají vejít v platnost 1.9.a 15.12.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web