Akcie

Mezinárodní obchod: USA a Čína naplnily hrozby a uložily si vyšší dovozní cla

Pondělí 2. září 2019 20:31

Spojené státy americké a Čínská lidová republika, dvě největší ekonomiky světa, splnily svoje varování a akcelerovaly dále obchodní konflikt exekucí zvýšení dovozních celních sazeb na import zboží svého obchodního partnera.

Prezident USA Donald Trump v srpnu slíbil zvýšit stávající či plánovanou zvýšenou dovozní celní sazbu na téměř veškerý dovoz čínského zboží do USA za 550 mld. USD o 5 % bodů poté, co Čína ohlásila svoje odvetná opatření zvyšující dovozní celní sazby importu zboží USA do Číny.

USA taky od 1.9. zvýšily dovozní celní sazbu o 15 procentních bodů (původní zvýšení mělo být pouze 10 procentních bodů) na import čínského zboží do USA za zhruba 125 mld. USD (spotřebitelské zboží včetně oděvů, elektroniky apod.). Od 15.12. má dojít k naplnění hrozby zvýšení dovozní celní sazby o 15 procentních bodů (původní zvýšení mělo být pouze 10 procentních bodů) na další skupinu dováženého čínského zboží do USA za zhruba 175 mld. USD (spotřebitelské zboží jako jsou mobilní telefony, laptopy, hračky apod.). Vedle toho na zbývající skupinu čínských importů zboží do USA za 250 mld. USD se má zvýšení dovozní celní sazby zvýšit o 5 procentních bodů na 30 % od 1.10.

Čína od 1.9. zvýšila dovozní celní sazbu dle hrozby ze srpna o 5 resp. 10 procentních bodů na 1 717 dovážených produktů USA do Číny z celkových 5 078 produktů za 75 mld. USD včetně např. surové ropy (zvýšení dovozní celní sazby o 5 procentních bodů). Zbylé produkty pokryje zvýšení od 15.12.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web