Akcie

Mezinárodní obchod: USA naznačily možnost zařazení dalších zemí do seznamu celních výjimek

Pondělí 12. březen 2018 14:40

Spojené státy americké naznačily možnost výjimek z cel na ocel a hliník po tlaku spojenců a intenzivního tlaku ze strany zákonodárců usilujících o snížení dopadu opatření.

Prezident USA Donald Trump, který má formální pravomoc clo ve výši 25 % na ocel a 10 % na hliník zavést přitom opatření stanovil teprve 8.3., hned na zařátku nového obchodního režimu udělil výjimky Mexiku a Kanadě, obchodním partnerům Severoamerické zóny volného obchodu (NAFTA) a naznačil možnosti výjimek průmyslovým odvětvím bez další specifikace. Poté, co Trump učinil tento vstřícný krok, o výjimku se přihlásil zástup zemí (Brazílie, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie, Evropa).

Trump ve své oblíbené twitterové komunikaci oznámil, že hovořil s australským premiérem Malcolmem Turnbullem o obchodní a vojenské spolupráci a řešení dohody bezpečnosti, aby USA nemusely zatížit cly na ocel a hliník importy spojence Austrálii. Právě obavami pro národní bezpečnosti USA celý nástroj cel zdůvodňují. Ministr financí Mnuchin řekl, že čeká, že další země se připojí k Mexiku a Kanadě s celní vyjímkou v příštích týdnech.

Země zavedení cel odsuzují a hrozí odvetami, jako třeba Čína, která již oznámila, že hlavním cílem potrestaného amerického zboží by byly sójové boby, čínský kovárenský průmysl v jedné z nejdůraznějších hrozeb vládě navrhuje zaměřit se na americké uhlí. Toto odvětví patří ke klíčovým v Trumpově politické bázi. Minulý rok Čína z USA importovala pětinásobek objemu z roku 2016. Právě Trump bojoval za export uhlí kvůli tomu, že poptávka elektráren USA po uhlí klesá.

Akcie evropských ocelářských firem v obavách z cel minulý týden klesaly přes pohled dvou z největších prodcentů Německa, Thyssenkrupp a Salzgitter, že dopad bude omezený.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web