Akcie

Mezinárodní obchod: USA před podpisem Fáze 1 obchodní dohody strhly Číně nálepku “měnový manipulátor”

Úterý 14. leden 2020 19:38

Ministerstvo financí Spojených států amerických 13.1. odstranilo Čínské lidové republice titul “měnový manipulátor”. Několik dnů před podpisem dlouhodobě očekávané první dílčí obchodní dohody obou zemí disponujících dvěmi největšími ekonomikami světa, tzv. Fáze 1, která má omezit obchodní války obou zemí jde o projev dobré vůle USA vůči Číně.

Podle ministerstva financí USA Čína v rámci Fáze 1 obchodní dohody podnikla vynutitelné závazky zdržet se konkurenční devalvace a souhlasila s publikací relevantních dat měšnových kurzů a externích bilancí. 

USA v předchozí pololetní měnové zprávě Čínu označily za měnového manipulátora 5.8. poprvé od roku 1994 poté, co prezident USA Trump pohrozil Číně dalším zvýšením cen, které bylo následováno silným poklesem čínského juanu vůči dolaru. Mezinárodní měnový fond tehdy Čínu obhajoval, že juan je oceněn správně resp. že dolar je nadhodnocen. Čína měnovou manipulaci popřela. Zdálo se skutečně, že oslabení juanu bylo spíše dílem působení tržních sil v reakci na hrozby mezinárodního obchodu amerického prezidenta. 

Pokles juanu tehdy pokračovalo do začátku září, od té doby ale s polevením obchodních válek a přiblížením uzavření částečné obchodní dohody USA a Číny juan nastartoval růst a nyní se obchoduje na silnějších úrovnéch než před Trmpovými srpnovými hrozbami. 

Škrtnutí značky “měnový manipulátor” má velký praktický i psychologický dopad a zejména měnové trhy ale i akciové a dluhopisové trhy provázejí podobné změny velkými pohyby. Z praktického hlediska měnová manipulace s cílem dosažení konkurenční výhody mezinárodního obchodu může být důvodem restriktivních opatření poškozené země a naopak. 

Čínský juan 13.1. k dolaru posílil 0,5 %, ze svého zářijového minima zpevnil 4,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web