Akcie

Mezinárodní obchod: Velvyslanec USA v Číně říká, že Čína USA nepřesvědčila vůlí posunu ve sporu

Pátek 29. červen 2018 14:35

Velvyslanec USA v Číně řekl, že USA nejsou přesvědčeny Čínou, že chce (Čína) podniknout dostatečný pokrok ve sporu obchodu. “Administrativa není přesvědčena, že Čína chce dosáhnout dostatečný pokrok dostatečně brzo,” řekl velvyslanec USA v Číně.

Velvyslanec Terry Branstad při otevření finančního fóra v Peking rovněž řekl, je stále šance řešit záležitosti necelních bariér, ztráty intelektuálního vlastnictví a vynucených transferů technologie. Branstad vzpomněl na vzájemně dobrou chemii obou prezidentů, Trumpa a Si Ťin-pchinga.

Čína ve čtvrtek zveřejnila dlouho očekáváné uvolnění omezení zahraničních investic včetně bankovnictví, zemědělství a těžkého průmyslu. Ukazuje tak, že naplní sliby dalšího otevření svých trhů.

Podle Branstada jsou USA skeptické, že Čína naplní své sliby opravdového otevření v oblastech jako jsou finanční služby.

“Myslím, že obava je taková, že to již bylo slíbeno tolikrát a bylo to zpožděno. Takže skutečně chceme vidět naplnění slibů a jejich naplnění chceme vidět teď. Nikoliv za tři nebo pět let,” řekl Branstad.

Prezident USA Donald Trump má uvalit cla na import Číny 6. července, aby potrestal Čínu za podle USA zneužití intelektuálního vlastnictví. Cla by pravděpodobně vyvolala odvetu, která by mohla zavést obě strany do obchodní války.

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tám by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD.

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA.

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit.

Trh do cen akcií více započítává možnost, že rétorika mezinárodního obchodu by mohla znamenat víc, než jen vyjednávací vyjednávací taktiku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web