Akcie

Mezinárodní obchod: Země EU podporují odvetu za importní cla USA

Pátek 15. červen 2018 16:47

Země EU podle zdrojů EU ve čtvrtek jednomyslně schválily plán zavedení importních cel na zboží USA za 2,8 mld. USD poté, co USA uložil cla na dovoz oceli a hliníku EU do USA začátkem června.

Opatření ještě musí být ratifikovat Evroopská komise obchodní politiku zemí EU zastřešuje a která má příští zasedání naplánováno na 20. června. Cla by měla platit koncem června případně začátkem července.

Evropská komise navrhla nastavení cel 25 % na různé dovozy zboží USA do EU, např. na pomerančovou šťávu, whisky bourbon, džíny, motocykly v odpovědi na zákrok USA, který je podle ní nelegální a který zasáhne exporty EU za 6,4 mld. EUR.

USA zavedly pro EU, Kanadu a Mexiko cla na dovoz oceli 25 % a cla na dovoz hliníku 10 % začátkem června a ukončil tak prozatímní výjimky od března. Kanada ohlásila odvetná cla na import zboží USA za 12,9 mld. USD od 1. července, Mexiko představilo cla na import zboží USA od oceli po vepřové maso a bourbon minulý víkend.

EU rovněž vznesla legální výzvu proti dovozním clům USA ve Světové obchodní organizaci. Navíc posuzuje potřebu opatření bránit vzestupu importů oceli a hliníku do Evropy s tím, jak exportéři mimo EU hledají odbytiště pro produkty původně cílené pro USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web