Akcie

MMF opět snížil výhled růstu globální ekonomiky

Čtvrtek 11. duben 2019 19:23

MMF od října potřetí snížil výhled růstu světové ekonomiky pro tento rok na 3,3 % z 3,5 % dle předchozí lednové předpovědi. Růst HDP by měl klesnout z růstu 3,6 % v roce 2018. MMF ale potvrdil posílení růstu globální ekonomiky příští rok na 3,6 %.

Světový ekonomický výhled Mezinárodního měnového fondu/MMF (duben 2019)

Rozbor: MMF od října potřetí snížil výhled růstu světové ekonomiky pro tento rok na 3,3 % z 3,5 % dle předchozí lednové předpovědi. Růst HDP by měl zpomalit z růstu 3,6 % v roce 2018. MMF ale potvrdil zrychlení růstu globální ekonomiky pro příští rok na 3,6 %.

Důvodem redukce výhledu růstu HDP světa v tomto roce je hlavně snížení výhledu růstu HDP evropských zemí. Ale očekávání růstu HDP se redukovalo i v jiných hlavních světových hospodářských centrech.

Podle fondu ekonomický růst ještě může oslabit kvůli tlakům mezinárodního obchodu a kvůli případnému odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie bez dohody. Nebezpečí další redukce výhledu ekonomického růstu jsou velké.

Globální poskytovatel úvěrů ještě dodal, že některé hlavní ekonomiky včetně Číny a Německa by mohly potřebovat krátkodobou pomoc k posílení ekonomického růstu. Německo se dle MMF možná bude muset rychle orientovat na fiskální podporu ekonomiky. Evropská centrální banka by dle mezinárodní instituce měla pokračovat ve stimulaci ekonomiky.

Výraznější oslabení ekonomického růstu Evropy a některých ekonomik rozvíjejících se trhů by mohlo být vystřídáno zrychlením ekonomického růstu ve druhém pololetí 2019.

Hodnocení: Redukce výhledu Mezinárodního měnového fondu růstu světové ekonomiky není překvapivá. Výhled MMF růstu HDP eurozóny pro letošní rok 1,3 % se zdá být příliš optimistický.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web