Akcie

Muellerova zpráva bez nálezu konspirace prezidenta a Ruska vítězstvím Trumpa

Pondělí 25. březen 2019 16:38

Podle zprávy zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Roberta Muellera prezident USA Donald Trump a jeho kampaň se v otázce zasahování Ruska do voleb Spojených států amerických 2016 nedopustili konspirace. Zpráva je klíčovým vítězstvím Trumpa.

A to i přesto, že zpráva nezaujímá stanovisko k údajnému maření práva resp. vyšetřování Trumpem.

Zpráva zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Roberta Muellera k údajné konspiraci prezidenta USA Donalda Trumpa resp. jeho kampaně a lidí s ní spojených a maření práva resp. vyšetřování Trumpem ve spojitosti se zasahováním Ruska do voleb USA v roce 2016:

Rozbor: Robert Mueller oficiálně ukončil rozsáhlé vyšetřování možné konspirace současného prezidenta v předvolební kampani 2016 s Ruskem a v této souvislosti maření moci práva již ve funkci prezidenta 22. března a předal svoji závěrečnou zprávu ministrovi spravedlnosti USA Williamovi Barrovi. Ten 24. března postoupil shrnutí zprávy Kongresu USA.

Podle shrnutí vyšetřování zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti neshledalo konspiraci Trumpovi kampaně ani osob s ní spojených s Ruskem v jeho snahách ovlivnit prezidentské volby USA 2016.

Muellerova zpráva nicméně údajně rovněž nezaujímá stanovisko, zda Trump mařil moc práva resp. vyšetřování zapojení Ruska ve zmíněných volbách. Barr k tomu dodává: “Zatímco tato zpráva neuzavírá, že prezident spáchal zločin, rovněž ho ani neospravedlňuje.” Namísto toho zpráva rozhodnutí o tomto možném zločinu nechává na ministrovi spravedlnosti Williamovi Barrovi. Ten se svým náměstkem Rodem Rosensteinem rozhodli, že tento zločin Trumpem spáchán nebyl pro nedostatek důkazů.

Hodnocení: Muellerova zpráva je politickým hitem posledních dvou let. Vyšetřování začalo poté, co prezident Trump propustil ředitele FBI Jamese Comeyho, který tehdy řídil vyšetřování FBI kontaktů spolupracovníků Trumpa a zástupců Ruska. Po propuštění Comeyho 130 zákonodárců Demokratické strany žádalo jmenování zvláštního zástupce a vyšetření jak kontaktů Trumpovi kampaně s Ruskem tak i jeho maření právě resp. vyšetřování.

Muellerova zpráva sice potvrzuje závěry rozvědek USA, že Rusko pracovalo na tom, aby Trumpovi pomohlo vyhrát prezidentské volby 2016, nicméně neprokázala, že by Trumpův volební tým v této souvislosti s Ruskem spolupracoval. Rovněž žádné z řady obvinění blízkých spolupracovníků Trumpa (např. ředitel kampaně Trumpa Paul Manafort, dřívější poradce národní bezpečnosti Michael Flynn či osobní právník Trumpa Michael Cohen) se přímo nevztahuje k otázce, zda Trumpova kampaň kooperovala s Ruskem.

Závěry vyšetřování jsou důležitým vítězstvím prezidenta. Objektivně mu obvinění ztěžovala vládnutí. Mimo to z něj učinilo veřejného mučedníka. Satisfakcí Trumpovi může být fakt, že Muellerovu zprávu patřičně využije v kampani prezidentských voleb 2020.

Opoziční demokratická strana ale zatím s celkovým hodnocením vyčkává. Demokraté chtějí zveřejnění celé Muellerovy zprávy. Zatím ovšem není jasné, jaká část zprávy bude ještě zveřejněna. Demokraté rovněž žádají předvolání Barra do Kongresu. Kromě toho část maření práva/vyšetřování Trumpem nebyla vyhodnocena zcela jednoznačně. Vedle toho další vyšetřování podnikání Trump a jeho finančních záležitostí ještě stále probíhá.

Přesto kontakty s Ruskem možná byly největší politickou hrozbou pro Trumpa a ta se nyní ztrácí. Muellerova zpráva posílí Trumpa uvnitř strany před primárními stranickými prezidentskými volbami ale i uvnitř veřejnosti USA. Popularita prezidenta povážlivě oslabila s prosincovým a lednovým částečným uzavřením vlády, které Trump odmítl podepsat, dokud mu Kongres neschválí finance na splnění svého předvolebního slibu stavby zdi na hranicích USA a Mexika. Vzal si tak bezmála milion zaměstnanců jako rukojmí své politiky. Ti dočasně nechodili do práce případně pracovali zdarma.

Dopad na trhy: Zpráva je příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro dluhopisy a zlato. Podstatně totiž omezuje faktor politické nejistoty, atraktivitu aktiv bezpečí. Naopak Trump může pevněji uplatňovat svůj ekonomický program (investice do infrastruktury, snížení cen léků, deregulace apod.), který je příznivý pro akcie a dolar. Po víkendovém zveřejnění Muellerovy zprávy dolar k euru ale mírně ztrácí 0,2 % na 1,133 a hlavní akciový index USA S&P 500 zpevňuje jen velmi drobně,0,2 % na 2 809 bodů. Zlato po víkendu roste 0,6 % na 1 322 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web