Akcie

Muellerova zpráva, mírný Fed, zklamání FedExu, odklad Brexitu, propad PMI EMU (události minulého týdne)

Středa 27. březen 2019 15:50

Klíčová politická zpráva, Muellerova zpráva, významně zbavila obvinění prezidenta USA Donalda Trumpa. Fed nečekaně silně zmírnil monetární politiku. Fedex zklamal výsledky/výhledem. EU povolila UK odklad Brexitu. PMI EMU v březnu opět nečekaně padly.

Muellerova zpráva bez nálezu konspirace prezidenta a Ruska vítězstvím Trumpa

Podle zprávy zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Roberta Muellera prezident USA Donald Trump resp. jeho kampaň se v případě zasahování Ruska do voleb Spojených států amerických v roce 2016 nedopustili údajné konspirace. Zpráva je důležitým vítězstvím Trumpa. A to i přesto, že zpráva nezaujímá stanovisko k údajnému maření práva resp. vyšetřování Trumpem.

Zpráva zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Roberta Muellera k údajné konspiraci prezidenta USA Donalda Trumpa resp. jeho kampaně a lidí s ní spojených a maření práva resp. vyšetřování Trumpem ve spojitosti se zasahováním Ruska do voleb USA v roce 2016:

Rozbor: Robert Mueller oficiálně ukončil rozsáhlé vyšetřování možné konspirace současného prezidenta v předvolební kampani 2016 s Ruskem a v této souvislosti maření moci práva již ve funkci prezidenta 22. března a předal svoji závěrečnou zprávu ministrovi spravedlnosti USA Williamovi Barrovi. Ten 24. března postoupil shrnutí zprávy Kongresu USA.

Podle shrnutí vyšetřování zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti neshledalo konspiraci Trumpovi kampaně ani osob s ní spojených s Ruskem v jeho snahách ovlivnit prezidentské volby USA 2016.

Muellerova zpráva nicméně údajně rovněž nezaujímá stanovisko, zda Trump mařil moc práva resp. vyšetřování zapojení Ruska ve zmíněných volbách. Barr k tomu dodává: “Zatímco tato zpráva neuzavírá, že prezident spáchal zločin, rovněž ho ani neospravedlňuje.” Namísto toho zpráva rozhodnutí o tomto možném zločinu nechává na ministrovi spravedlnosti Williamovi Barrovi. Ten se svým náměstkem Rodem Rosensteinem rozhodli, že tento zločin Trumpem spáchán nebyl pro nedostatek důkazů.

Hodnocení: Muellerova zpráva je politickým hitem posledních dvou let. Vyšetřování začalo poté, co prezident Trump propustil ředitele FBI Jamese Comeyho, který tehdy řídil vyšetřování FBI kontaktů spolupracovníků Trumpa a zástupců Ruska. Po propuštění Comeyho 130 zákonodárců Demokratické strany žádalo jmenování zvláštního zástupce a vyšetření jak kontaktů Trumpovi kampaně s Ruskem tak i jeho maření právě resp. vyšetřování.

Muellerova zpráva sice potvrzuje závěry rozvědek USA, že Rusko pracovalo na tom, aby Trumpovi pomohlo vyhrát prezidentské volby 2016, nicméně neprokázala, že by Trumpův volební tým v této souvislosti s Ruskem spolupracoval. Rovněž žádné z řady obvinění blízkých spolupracovníků Trumpa (např. ředitel kampaně Trumpa Paul Manafort, dřívější poradce národní bezpečnosti Michael Flynn či osobní právník Trumpa Michael Cohen) se přímo nevztahuje k otázce, zda Trumpova kampaň kooperovala s Ruskem.

Závěry vyšetřování jsou důležitým vítězstvím prezidenta. Objektivně mu obvinění ztěžovala vládnutí. Mimo to z něj učinilo veřejného mučedníka. Satisfakcí Trumpovi může být fakt, že Muellerovu zprávu patřičně využije v kampani prezidentských voleb 2020.

Opoziční demokratická strana ale zatím s celkovým hodnocením vyčkává. Demokraté chtějí zveřejnění celé Muellerovy zprávy. Zatím ovšem není jasné, jaká část zprávy bdue ještě zveřejněna. Demokraté rovněž žádají předvolání Barra do Kongresu. Kromě toho část maření práva/vyšetřování Trumpem nebyla vyhodnocena zcela jednoznačně. Vedle toho další vyšetřování podnikání Trumpa a jeho finančních záležitostí ještě stále probíhá.

Přesto kontakty s Ruskem možná byly největší politickou hrozbou pro Trumpa a ta se nyní ztrácí. Muellerova zpráva posílí Trumpa uvnitř strany před primárními stranickými prezidentskými volbami ale i uvnitř veřejnosti USA. Popularita prezidenta povážlivě oslabila s prosincovým a lednovým částečným uzavřením vlády, které Trump odmítl podepsat, dokud mu Kongres neschválí finance na splnění svého předvolebního slibu stavby zdi na hranicích USA a Mexika. Vzal si tak bezmála milion zaměstnanců jako rukojmí své politiky. Ti dočasně nechodili do práce případně pracovali zdarma.

Dopad na trhy: Zpráva je příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro dluhopisy a zlato. Podstatně totiž omezuje faktor politické nejistoty, atraktivitu aktiv bezpečí. Naopak Trump může pevněji uplatňovat svůj ekonomický program (investice do infrastruktury, snížení cen léků, deregulace apod.), který je příznivý pro akcie a dolar. Po víkendovém zveřejnění Muellerovy zprávy dolar k euru ale mírně ztratil 0,2 % na 1,133 a hlavní akciový index USA S&P 500 zpevňoval jen velmi drobně,0,2 % na 2 809 bodů. Zlato po víkendu vzrostlo 0,6 % na 1 322 USD/trojskou unci.

Fed úr. sazbu dle očekávání nezměnil, ale nečekaně silně zmírnil výhled monetární politiky

Fed podle očekávání potvrdil stávající cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate (FFR). Současně ale nečekaně silně zmírnil výhled monetární politiky. Fed již letos nečeká zvýšení FFR (v prosinci počítal s jejím zvýšením o 0,5 procentního bodu). Fed též omezí svou bilanci.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Skutečnost: 2,25 - 2,50 %
Očekávání:  2,25 - 2,50 %
Předchozí:   2,25 - 2,50%

Rozbor: Fed podle očekávání potvrdil stávající cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Rovněž nečekaně silně omezil výhled jejího zvyšování. Centrální banka letos již totiž nečeká zvýšení cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Dle své poslední prosincové projekce Fed předpokládal letošní zvýšení cíle Federal Funds Rate o 0,5 procentního bodu. Podobně jako v prosincové projekci pro roky 2020 Fed čeká již jen jedno zvýšení cíle Federal Funds Rate o 0,25 procentního bodu a v roce 2021 jeho stagnaci. Centrální banka rovněž specifikovala rovněž detaily plánu omezení měsíční redukce své bilance. Změny v komentáři k rozhodnutí ani v makroekonomických projekcích příliš významné ani překvapivé nebyly.

V komentáři centrální banka pouze aktualizovala zpomalení růstu ekonomiky (v lednu hovořil o jejím solidním růstu). Rovněž Fed zmiňuje pomalejší růst spotřeby domácností (v lednu Fed referoval o jejím silném růstu). Drobně též snížila dynamiku růstu zaměstnanosti ze “silný” na “solidní”.

V makroekonomických projekcích Fed drobně snížil výhled ek. růstu, nezaměstnanosti a inflace letos a v příštích letech.

Centrální banka v kapitole redukce své bilance rezerv signalizuje, že zpomalí redukci státních dluhopisů snížením maxima měsíčních prodejů ze současných 30 mld. USD na 15 mld. USD od května 2019. Dále Fed míní uzavřít redukci celkové bilance cenných papírů Systému účtu otevřeného trhu (SOMA) do konce září 2019. Mimo to Fed bude pokračovat v nahrazování hypotečních cenných papírů státními dluhopisy, které Fed chce dlouhodobě primárně držet.

Guvernér Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci po rozhodnutí Fedu monetární politiky a úrokových sazeb potvrdil sentiment trpělivé resp. opatrné monetární politiky. Powell zmiňoval smíšená ekonomická data a rizika spojená s odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a jednání mezinárodního obchodu (zatíženého v posledním více než roce jeho protekcionismem v podobě obchodních resp. celních válek) jako důvody opatrnosti.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Trh čekal potvrzení Fedu jeho “trpělivé” monetární politiky, tedy politiky spíše stagnujících úrokových sazeb, přinejmenším na této březnové schůzce centrální banky monetární politiky. Trh nicméně čekal jen mírnou redukci očekávaného zvyšování cíle Federal Funds Rate. V tom spočívá hlavní překvapení, které Fed ve středu po svém zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb prezentoval.

Fed v posledních kvartálech snižoval svou bilanci cenných papírů. Tím však současně stahoval peníze z oběhu a utahoval monetární politiku. V souladu s novým kursem opatrnější monetární politiky centrální banka již naznačila, že během roku zastaví tyto prodeje a že v této souvislosti ještě předtím představí podrobnosti tohoto plánu.

Tendence útlumu monetární restrikce tedy redukce peněžní nabídky v podobě zbrždění zvyšování úrokových sazeb a redukce prodejů cenných papírů bilance Fedu vyvstala v posledních měsících kvůli zpomalení růstu ekonomiky a nejistotám možného dosažení neutrální rovnovážné úrokové sazby a globálním rizikům v podobě obchodních válek, Brexitu a s tím souvisejícícho zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy ale i Číny.

Předpokládáme, že letos dojde redukci některých těchto rizik, který by měla snížit nejistotu a zvýšit ekonomickou aktivitu a růst ve druhém pololetí. Proto čekáme, že Fed nezmění cíl Federal Funds Rate minimálně do září, od podzimu ale bude zvažovat její opětovné zvýšení.

Momentálně Federal Funds futures nyní předpokládají přibližně stejnou šanci, že Fed zvýší nebo sníží cílů své Federal Funds Rate začátkem 2020.

Dopad na trhy: Nový výhled nečekaně rušící letošní zvyšování úrokových sazeb je nepříznivé pro dolar a pro akci finančních firem, naopak je příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru ztrácel 0,7 %, během čtvrtku ale všechny ztráty smazal a naopak vůči momentu před oznámením rozhodnutí Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb rostl 0,1 %. Hlavní akciový index USA S&P 500 po zprávě obchodoval značně těkavě, krátce po zveřejnění zprávy index získal rychle 0,8 %, během čtvrtku přešel do ztrát 0,3 % aby se vrátil do původních zisků. Zlato po zprávě kopíruje vývoj EUR/USD, během čtvrtku zisk zlata narostl až na 1,4 %, později se ale tento zisk zlata smrskl jen na 0,3 %.

FedEx hlásí větší pokles zisku (3Q) než se čekalo a snížení výhled zisku

Gigant nákladní balíkové přepravy FedEx v úterý vykázal ve třetím čtvrtletí větší pokles zisku, než se čekalo. Navíc snížil svůj výhled svého zisku 2019 podruhé za poslední kvartál víc, než čekal trh.

Firma tak může ztrácet na konkurenci svého sektoru jako jsou United Parcel Service (UPS) a Deutsche Post DHL Group. Proto akcie firmy oslabily více než 5 %.

Zisk za fiskální třetí čtvrtletí, které obsahovalo hlavní sezónu svátků FedExu a vrácení dárků klesl na 797 mil. USD resp. 3,03 USD/akcii. Průměrný tržní odhad byl dle dat IBES Refinitivu 3,11 USD/akcii.

FedEx za fiskální rok 2019, který skončí 31.5. nyní čeká zisk 15,1 - 15,9 USD/akcii. Analytici v průměru predikovali celoroční zisk na akci za fiskální rok 2019 15,97 USD.

FedEx vysvětluje slabost oslabením světové ekonomiky a TNT

Snížení zisku a slabé čtvrtletí jsou další ranou FedExu. Firma snížila svoji předpověď v prosinci s odůvodněním prudkého poklesu globálního obchodu. Sektor zásilkové přepravy je obecně považován jako vůdce a indikátor světové ekonomiky.

Finanční ředitel firmy Alan Graf v prohlášení řekl: “Trendy zpomalujících mezinárodních makroekonomických podmínek a slabšího globální růstu obchodu pokračují.”

Vedoucí představitelé firmy slabá data spojily taky s náklady zahájení celoročního šestidenního provozu FedEx Groundu v USA a s pokračující slabostí aktivity mezinárodní divize Expressu (divize letecké přepravy FedExu) obsahující dřívější nizozemskou přepravní společnost TNT Express. FedEx tuto problémovou firmu koupil v roce 2016 za 4,8 mld. USD a stále má potíže s její integrací do své vlastní sítě.

Fedex čeká, že projekt umožňující distribuci zásilek mezi sítěmi FedEx Express a TNT Express do konce roku 2020, tedy více než 4 roky po akvizici nizozemské přepravní společnosti. Náklady integrace by dle FedExu měly přesáhnout 1,5 mld. USD.

Další výzvou byl kybernetický útok v roce 2017 na evropské technologické systémy TNT. Jejich oprava stála FedEx 300 mil. USD. Řada významných a náročných zákazníků přešlo k silným operátorům v Evropě.

Německá Deutsche Post DHL začátkem března uvedla, že na horizontu nevidí významnější známky zpomalení. Navíc firma dodala, že díky její plošné geografické a provozní základně je odolnější i kdyby globální ekonomický růst oslabil.

UPS z Atlanty má menší zahraniční expozici než FedEx. Tato firma v lednu sdělila, že data USA pomohla ztlumit dopad globálního ekonomického oslabení.

Po zavření trhu akcie FedExu ztrácely 5,5 % na 171.36 USD.

EU povolila UK podmíněný odklad Brexitu

Evropská unie na summitu Evropské rady povolila Spojenému království Velké Británie a Severního Irska podmíněný odklad jeho odchodu z EU. Pokud parlament UK schválí Brexit vlády UK a EU, datum Brexitu bude posunuto do 22.5. Pokud naopak dohoda potřetí znovu neprojde, UK bude mít čas již jen do 12. dubna, aby informovalo o dalších plánech.

Je to poslední termín možné volby UK účastnit se voleb do Evropského parlamentu. Ty by tak v případě UK byly spojeny s delším odkladem Brexitu, nicméně vzhledem k Brexitu by příliš nedávaly smysl. Řada čelních politiků EU ale naznačilo, že v případě nechválení vládního Brexitu je možný další odklad jeho termínu. Nicméně šlo by již pouze o varianty Brexitu. Jinými slovy, pokud chce UK odvrátit Brexit např. novým referendem, je potřeba o tom rozhodnout do 12.4.

Summit EU nerozhodl o tom, jak Brexit dopadne. Redukoval ale jeho další odklad. Značně taky upřesnil jeho časový rámec. Jde o tlak na poslance dolní sněmovny parlamentu UK, aby schválili vládní Brexit. Současně EU se již snaží zbavit nejistot Brexitu, které omezují ekonomickou aktivitu a jiné politické aktivity EU.

EU zamítla plán UK odkladu Brexitu na 30.6.

Další nečekaně silná eskalace slabosti ekonomiky eurozóny v březnu (PMI eurozóny)

V březnu, data hlavně průmyslu ale i služeb a tím i celkové ekonomické aktivity Francie, Německa i eurozóny ukázaly další nečekaně silnou eskalaci slabosti aktivity a ekonomiky. Průmysl Francie, Německa a celé eurozóny se propadl do recese.

Francie: Index PMI zpracovatelského průmyslu (3 2019)

Skutečnost: 49,8
Očekávání:  51,4
Předchozí:   51,5

Francie: Index PMI služeb (3 2019)

Skutečnost: 48,7
Očekávání:  50,6
Předchozí:   50,2

Francie: Index PMI kompozitní (3 2019)

Skutečnost: 48,7
Očekávání:  50,7
Předchozí:   50,4

Německo: Index PMI zpracovatelského průmyslu (3 2019)

Skutečnost: 44,7
Očekávání:  48,0
Předchozí:   47,6

Německo: Index PMI služeb (3 2019)

Skutečnost: 54,9
Očekávání:  54,8
Předchozí:   55,3

Německo: Index PMI kompozitní (3 2019)

Skutečnost: 51,5
Očekávání:  52,7
Předchozí:   52,8

Eurozóna: Index PMI zpracovatelského průmyslu (3 2019)

Skutečnost: 47,6
Očekávání:  49,5
Předchozí:   49,3

Eurozóna: Index PMI služeb (3 2019)

Skutečnost: 52,7
Očekávání:  52,7
Předchozí:   52,8

Eurozóna: Index PMI kompozitní (3 2019)

Skutečnost: 51,3
Očekávání:  52,0
Předchozí:   51,9

Rozbor:

Francie: Únorový mírný růst aktivity průmyslu v březnu drobně neklesl jak se čekalo ale oslabil více do drobné recese. Podobně drobný růst aktivity služeb i celé ekonomické aktivity z února se v březnu mírně nezvýšil jak čekal trh, ale naopak oslabil do menší recese.
Německo: Menší pokles aktivity průmyslu z února se v březnu nezmírnil jak čekal trh ale naopak značně zvýraznil. Růst aktivity služeb února v březnu oslabil o něco méně než se čekalo a zůstal solidní. Menší růst ekonomické aktivity z února se v březnu snížil víc, než se čekalo, hlavně kvůli nečekanému prohloubení recese průmyslu.
Eurozóna: Pokles aktivity průmyslu z února v březnu neoslabil mírně jak čekal trh, ale zvětšil se, zůstal ale mírný. Menší růst aktivity služeb v březnu vůči únoru nepatrně klesl jak se čekalo. Malý růst ekonomické aktivity z února v březnu mírně nevzrostl jak se čekalo, ale naopak klesl.

Hodnocení: Ekonomická aktivita Francie, Německa a eurozóny, hlavně v průmyslu opět oslabila značně víc, než se čekalo. Průmysl hlavních ekonomik i celé eurozóny je v recesi. Oslabila ale i aktivita služeb a tím i celé ekonomiky Francie, Německa a eurozóny. Aktivita služeb Francie je v mírné recesi, zatímco služby Německa svým solidním růstem zůstávají světlým bodem ekonomiky eurozóny. Služby eurozóny ve výslednici rostou málo. Celková ekonomická aktivita Francie již sklouzává do drobné recese zatímco v Německu a eurozóně díky službám ještě alespoň mírně roste.

Francie: Solidní růst aktivity služeb i celkové ekonomiky a menší růst aktivity průmyslu Francie z listopadu se v prosinci propadl dokonce do menšího poklesu. Leden pak slabost ekonomiky Francie ještě zvýraznil. Bezprecedentně prudký propad aktivity hlavně služeb Francie ale i průmyslu druhé největší ekonomiky eurozóny v prosinci šel na vrub měsíc trvajícím protestům “žlutých vest” proti zvyšování životních nákladů. Ty ale nekončí a taky proto se ekonomická situace nelepší a našlapuje do mírné recese.

Německo: Ekonomika Německa v březnu oslabila včetně průmyslu i služeb. Přesto je stále patrný značně rozdílný vývoj v průmyslu a ve službách. V čase, kdy se do popředí opět dostává nebezpečí uvalení importních cel na dovoz německých automobilů do Spojených států amerických, které by mohlo značně omezit produkci německých automobilek na klíčový trh USA a zacloumat tak aktivitou a hospodaření lídrů německého zpracovatelského průmyslu aktivita průmyslu povážlivě dále slábne a vykazuje recesi. Naopak silný a rostoucí trh práce Německa s historicky velmi nízkou nezaměstnaností podporuje sílu domácí poptávky, na níž je závislá aktivita služeb. Ta podle únorových dat stále solidně roste. V březnu se recese průmyslu Německa značně navýšila. Změna průmyslu byla větší, než drobné oslabení solidního růstu služeb Německa.

Eurozóna: Data eurozóny jsou již reflexí aktivity Německa a Francie. V souhrnu tak recese aktivity průmyslu eurozóny kvůli zhoršení průmyslu Francie i Německa vzrostla a slabší růst aktivity služeb i celé ekonomiky dále zpomalil.

Průmysl je sektor globalizovaný a více exponovaný protekcionismu mezinárodního obchodu. Naopak služby resp. domácí poptávka jsou více zranitelné vůči domácím šokům typu “protesty žlutých vest” ve Francii.

Již více než rok trvá oslabování aktivity ekonomiky, průmyslu a služeb. Konec oslabování stále není potvrzen.

Růst hospodářství letos stále brzdí nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu. Ten začaly USA obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé státy dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor zatím bez automobilového průmyslu. Dvě největší ekonomiky světa USA a Čína uzavřely rovněž podobnou obchodní předdohodu směřující k rámcové obchodní dohodě s cílem rovnováhy velkého deficitu USA vzájemné obchodní výměny, otevření čínských trhů, zamezení údajným krádežím intelektuálního vlastnictví USA a kyberútoků. Obchodní vztahy USA s Čínou i EU tak stále na významnější průlom čekají.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na pokles růstu HDP. Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než v USA či v Číně.

Svět se též strachuje vyšších úrokových sazeb USA.

Kromě obchodních válek a vyšších úrokových sazeb vyhlídky ekonomického růstu sráží hlavně hrozba vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, hlavně nebezpečí Brexitu bez dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý Brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web