Akcie

Naděje uvolnění tlaků mezinárodního obchodu vytáhly Wall Street

Pátek 16. listopad 2018 11:17

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly, a to díky optimismus, že by se mohly vyřešit obchodní spory s Čínou. Trhem stále cloumá pokles poskytovatele veřejných služeb PG&E, který nejspíše může za požáry v Kalifornii.

Tvrzení především příjemně překvapilo společnosti Walmart a Cisco Systems. Hlavní akciové indexy otočily úvodní pokles poté, co podle Financial Times obchodní reprezentant USA Robert Lightizer řekl skupině vedoucích představitelů průmyslu, že další série obchodních cel na čínské zboží je pozastavena.

Wall Street krátce redukoval zisky poté, co mluvčí Lightizera zprávu popřel. Řekl, že se plány cel nezměnily. Nicméně akcie obnovily svůj růst a posilovaly dál v poslední půlhodině obchodování.

Walmart příjemně překvapil

Walmart, globálně největší maloobchodní prodejce, překonal tržbami stejných prodejen odhady trhu a zvýšil svůj celoroční výhled. Z pohledu soukromého sektoru je rovněž globálně největším zaměstnavatelem. Pracuje pro něj 2,3 mil. zaměstnanců. Jeho akcie ale klesly o 2,0 %. Firemní dobré zprávy totiž překryly temné výsledky Dillard’s a J.C. Penney.

Akcie provozovatele obchodních domů Dillard’s padly 14,8 %. Zisk za třetí kvartál totiž zaostal za tržním očekáváním. Maloobchodní řetězec J.C. Penney rovněž reportoval tržby stejných prodejen pod očekáváním analytiků. Akcie J.C. Penney ale obrátily úvodní ztráty do prudkého zisku 11,5 %. Spouští k růstu byla indikace plánů ředitele firmy Jilla Soltaua odrazu k zisku.

Akcie Cisco Systems posílily 5,5 % poté, co producent síťového vybavení zveřejnil kvartální tržby a zisky nad odhadem trhu. Růst akcií Cisco Systems patřil k největším tahounům akciových indexů S&P 500 a Nasdaq Composite. Akcie Applu ve čtvrtek vzrostly o 2,5 % a ukončily tak pětidenní ztrátovou šňůru. Jejich růst pomohl indexu technologií hlavního akciového indexu USA S&P 500 posílit 2,5 %. Šlo o největší růst ze všech indexů hlavních akciových sektorů indexu S&P 500.

Akcie KB Home spadly 15,3 %. Firma totiž snížila svoji předpověď tržeb pro čtvrté čtvrtletí. Akcie dalších rezidenčních developerů včetně D.R. Horton, Toll Brothers a Lennar rovněž klesly.

PG&E kvůli podezřením založení Cam Fire za týden ztratilo 62 %

Akcie PG&E navýšily svoji sérii poklesů na šest dnů a klesly na 15-leté minimum 17,26 USD poklesem 30,7 %. Společnost veřejných služeb a poskytovatel zemního plynu a elektrické energie varovala, že by mohla čelit významnému riziku nad rámec svého pojistného krytí. Stalo by se tak v případě, že by vybavení společnosti bylo shledáno jako příčina požáru Camp Fire (pojmenovaného podle Cam Creek Road, kde 8.11. vznikl) zuřícího v severní Kalifornii. Ten je nejničivější ohnivou katastrofou v dějinách státu. Společnost již je vyšetřována správními orgány státu, zda dodržovala regulační pravidla. Firma čelí i více soudním žalobám. Podle tisku požár vznikl blízko infrastruktury firmy, kde korporace zjistila jiskry den před samotným vznikem. Ve středu akcie oběti investorů posledních dnů ztratila 21,8 %. Za poslední týden akcie shodila masivních 62 % hodnoty.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 po pětidenních poklesech vzrostl 1,1 % na 2 730 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 25 289 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,7 % na 7 259 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 8,7 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,6 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná aktivita se přenáší i do listopadu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web