Akcie

Nadprůměrná inflace, robustní maloobchodní tržby (týdenní výhled srpnových dat USA)

Úterý 11. září 2018 16:27

V USA v srpnu Indexy PPI (12.9.) a CPI (13.9.) mají dle trhu vykázat nadprůměrnou inflaci včetně segmentu bez cen potravin a energií). Trh čeká, že maloobchodní tržby (14.9.) porostou nadále robustně.

Index PPI (08 2018, 12.9.): Inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na průmyslové i spotřebitelské úrovni. Produkční inflace je nad cílem Fed 2,0 %, včetně svého segmentu bez cen potravin a energií. Hlavním motorem růstu výrobních cen byla v posledních kvartálech ropa/energie. Zdá se, že inflační tlak v posledních měsících poněkud ustává. Inflace není nebezpečná.

Index CPI (08 2018, 13.9.): Inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na průmyslové i spotřebitelské úrovni. Spotřebitelská inflace je mírně nad cílem Fed 2,0 %, včetně svého segmentu bez cen potravin a energií. Hlavním motorem růstu výrobních cen byla v posledních kvartálech ropa/energie. Inflace není nebezpečná. Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace.

Maloobchodní tržby (08 2018, 14.9.): Spotřeba domácností od druhého čtvrtletí roste svižněji. Je základem solidního růstu celé ekonomiky. Důvodem je silný trh práce.

Dopad dat na trhy: Optimální inflace mírně nad cílem Fed a robustní růst spotřeby domácností jsou dobré zprávy pro akcie a dolar a nepříznivé informace pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web