Akcie

Nálada domácností USA v srpnu nečekaně a silně narostla

Úterý 28. srpen 2018 20:10

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board USA v srpnu nečekaně a navíc silně vzrostl na 133,4 ze 127,9 v červenci. Trh čekal jeho pokles na 126,6. V srpnu ve srovnání s červencem dost posílilo hodnocení současné situace i výhled domácností.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (08 2018)

Skutečnost: 133,4
Očekávání:  126,6
Předchozí:   127,9

Hodnocení: Spotřebitelská důvěra zůstává vysoko díky solidnímu růstu ekonomiky, velmi silnému trhu práce včetně dlouhodobě nízké nezaměstnanosti a silným valuacím akciového trhu. Silný sentiment domácností a jejich optimismus je základem pokračování solidního růstu spotřebitelských výdajů a pokračování svižného růstu ekonomiky. Na sentimentu se příliš neprojevují strašáci současné globální ekonomiky. Těmi jsou obchodní války a konflikt v Sýrii, či odstoupení USA od jaderné dohody Íránu, kteří redukují firemní sentiment např. v Evropě. Potvrzuje se, že USA nejsou tak exponované k zahraničnímu dění ani ekonomicky ani pohledem běžných lidi.

Dopad na trhy: Silný spotřebitelský sentiment rovná se základ robustních spotřebitelských výdajů a ekonomického růstu. To jsou dobré zprávy pro dolar a akcie, nepříznivé informace pro zlato a dluhopisy. Po zprávě ale dolar naopak k euru získává 0,2 % ba 1,171, zřejmě v konsolidaci svých ztrát předchozích dnů. Hlavní akciový index S&P 500 po informaci klesá 0,1 % na 1 898 bodů. Patrně jde rovněž o důsledek vstřebání silných zisků akciového trhu posledních dnů s podporou optimismu mezinárodního obchodu. Zlato po oznámení dat klesá 0,8 % na 1 204 USD/trojskou unci.

Rozbor: Důvod silnějšího vzestupu spotřebitelské nálady než se čekalo tkví v růstu podindexu současné situace na 172,2 ze 166,1 v červenci. Druhým důvodem celkového posílení morálky domácností je růst podindexu očekávání na 107,6 ze 102,4 v červenci. K růstu hodnocení současné situace přispělo lepší hodnocení současných ekonomických podmínek a trhu práce. Očekávání vzrostlo díky posílení výhledu ekonomické situace a hlavně díky růstu výhledu příjmů domácností. Podle Lynna Franca, ředitele Ekonomických indikátorů Conference Board spotřebitelský sentiment posílil na nejsilnější hodnotu od října 2000 (135,8). Očekávání domácností podle něj pokračují v signalizaci solidního ekonomického růstu ve zbytku tohoto roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web