Akcie

Nejsilnější týden S&P od listopadu 2018

Pondělí 18. březen 2019 12:29

Akcie USA v pátek vzrostly s podporou sektoru technologií. Pomohla tomu zpráva pokroku obchodních jednání mezi USA a Čínou. S&P 500 tak vykázal týden svého nejsilnějšího růstu od listopadu 2018.

Státní zpravodajská agentura Číny Sin-chua uvedla, že USA a Čína dosahují podstatného pokroku obchodních jednání. Informace uvolnila napětí po zprávě, že summit pečetící tolik očekávanou obchodní dohodu obou největších ekonomik světa se na konci března neuskuteční.

Zpráva pozitivně ovlivnila akcie producentů čipů, jejichž velká porce tržeb vzniká v Číně. Hlavní index firem sektoru polovodičů, Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia v pátek připsal 2,9 % a index sektoru technologie indexu S&P 500 v pátek posílil o 1,2 %.

Index Fedu NY oslabil naznačil potíže ekonomiky

Vzdor smíšeným zprávám současnosti mnoho investorů čeká, že obchodní dohoda nakonec vznikne. Navíc ceny akcie se letos drží opět blízko rekordů z úvodu podzimu díky faktu, že centrální banky snížily svou rétoriku monetárního utahování. Vyšší úrokové sazby omezují ekonomickou aktivitou a tím i ceny akcií.

Index ekonomické aktivity Fed New Yorku dle průmyslových firem v březnu nečekaně klesl na 3,3 z 8,8 v únoru, trh čekal jeho posílení na 10,0. Nízký růst ekonomické aktivity tak drobně nevzrostl na solidní úroveň, ale naopak klesl.

V průmyslových firmách index resp. růst očekávané ekonomické aktivity oslabil na 29,6 z 32,3. V březnu se rovněž snížilo očekávání růstu nových zakázek, zaměstnanosti, investičních/kapitálových výdajů a výdajů na technologie. Výhled ukazatelů nicméně zůstává příznivý.

Tato nová březnová data jsou slabší než se čekalo. Jejich nečekané oslabení ukazuje i možnost poklesu index ISM zpracovatelského průmyslu a růstu HDP. Tato data zatím ještě stále vykazují solidní růst.

Boeing posílil s příslibem řešení bezpečnosti

Akcie Boeingu, největšího producenta letadel světa v pátek vzrostly 1,5 % a pomohly k růstu indexu Dow Jones Industrial Average. Firma oznámila, že upgrade softwaru letadel 737 MAX bude představena v příštích týdnech.

Akcie společnosti jsou již týden pod silným prodejním tlakem kvůli odstavení komerčních letounů zmíněného typu po jejich fatálních haváriích v říjnu v Etiopii a v březnu v Indonésii, které vykazují známky podobnosti. K nejprodávanějším letadlům Boeingu patří právě 737 MAX. Řada aerolinek tak váhá s objednávkami tohoto typu letadel a rovněž zvažuje požadavky kompenzace ušlých zisků kvůli odstávce letadel 737 MAX, což poškozuje výhled tržeb, zisků a výsledků Boeingu a tím i jeho akcie. Vzrostl tak tlak na korporaci, aby rychle podpořila důvěru v bezpečnost těchto letadel.

Boeing je nicméně i největším exportérem USA do Číny a tak akcie reprezentanta mezinárodního obchodu v pátek profitovala i z příznivějšího pohledu trhu na mezinárodní obchod a oslabení nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek.

Akcie průmyslových a technologických firem vzhledem ke globalizovanosti těchto odvětví jsou zvlášť citlivé na dění mezinárodního obchodu.

Akcie Boeingu přes páteční růst jeho akcií nicméně za týden odepsaly 10,3 % ceny.

Broadcom po výsledcích + 8,2 %

Akcie Broadcomu v pátek vyskočily o 8,2 % a patřily k největším motorům růstu indexů S&P 500 a Nasdaq Composite. Růstu předcházela zpráva korporace ve čtvrtek večer, že její kvartální zisk překonal odhady analytiků.

Akcie Facebooku v pátek ztratily o 2,5 %. Předtím ve čtvrtek večer gigant sociálních médií oznámil, že se ředitel produktů Facebooku Chris Cox rozhodl odstoupit. Společnost se snaží o nové vedení jako součást svého nového směru k šifrované integrované komunikační síti.

Pokles akcie Facebooku se krátce navýšil a akcie matky Googlu Alphabetu oslabily poté, co Washington Post reportoval, že čelní autority USA signalizují, že chtějí zakročit proti těmto a jiným společnostem. Státům se nelíbí nadměrná velikost těchto firem a s tím související jejich možné monopolní postavení, jejich postoj k bezpečnosti administrace sociálních sítí a internetových aplikací a rovněž zabezpečení před kyberútoky ze zahraničí (ovlivnění voleb USA 2016 Ruskem, údajné aktivity Číny, Íránu apod.). Facebooku, Alphabetu a podobným velkým firmám internetu a sociálních médií tak hrozí regulace, omezení, větší zpoplatnění či dokonce jejich rozdělení. To by snížilo jejich ziskové marže.

Qualcomm vyhrál soudní spor nad Applem a posílil

Akcie Qualcommu v pátek vzrostly 2,2 % poté, co firma vyhrála soudní spor s Applem. Federální soud v San Diegu shledal, že Apple kvůli porušení tří jeho patentů Qualcommu dluží kolem 31 mil. USD.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil o 0,5 % na 2 822 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,5 % na 25 849 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zpevnil 0,8 % na 7 689 bodů.

Index S&P 500 z pohledu výkonnosti vykázal nejlepší týden od konce listopadu, index Nasdaq Composite na stejné bázi vzrostl nejvíce od začátku roku. Z pohledu minulého týdne, index S&P 500 vzrostl 2,9 %, index Dow Jones Industrial Average posílil 1,6 % a index Nasdaq Composite získal 3,8 %.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 10,8 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,5 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web