Akcie

Německo: Ekonomičtí poradci německé vlády mírně zvýšily výhled růstu HDP, varují před riziky

Středa 21. březen 2018 14:51

Ekonomičtí poradci německé vlády ve středu mírně zvýšili předpověď růstu HDP Německa na 2,3 % letos (dle předchozí listopadové předpovědi čekali růst 2,2 %) a 1,8 % příští rok, ale varovali před spirálou protekcionistických opatření.

Ta by mohla poškodit robustní růst.

Německo vykázalo po očištění o kalendářní efekt růst HDP 2,5 %, což je nejsilnější růstové tempo od roku 2011.

Experti očekávají že silnější růst světové ekonomiky způsobí, že obchod bude hrát větší roli jako motor růst než se předtím čekalo. Rovněž uvádějí uvolněnou monetární politiku ECB a vládní plány posílit státní výdaje jako další růstový impuls.

Poradci ale varují před zvýšenými riziky ze zahraničí včetně výsledku italských parlamentních voleb, v kterých uspěly euroskeptická a populistická politická uskupení , nejistota kolem výstupu jednání o blížícím se Brexitu a plánovaných importních cel USA. Spirála protekcionistických opatření by měla jasný nepříznivý dopad na světovou ekonomiku a německé hospodářství.

Ekonomové míní, že německé firmy čelí zvýšeným kapacitním limitům, nedostatek pracovní síly pravděpodobně omezí budoucí růst.

Německá ekonomika profituje z oživení růstu světové ekonomiky a tím i poptávky po německém zboží a službách, posiluje ovšem taky růst domácí německé poptávky. Předstihové ukazatele německé ekonomiky (Indexy Ifo, ZEW, PMI průmyslu a služeb apod.) předpovídají příznivý solidní růst HDP i letos.

Silný růst německé ekonomiky je příznivý pro české hospodářství.

Solidní růst německé ekonomiky je dobrý pro euro a akcie, nepříznivý pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web