Akcie

Německo/eurozóna: Index ZEW očekávání nečekaně klesl

Středa 15. květen 2019 16:22

V květnu v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání klesl na - 2,1 z 3,1 v dubnu, trh čekal růst na 5,0. Index ZEW současné ek. situace stoupl na 8,2 z 5,5 v dubnu, trh čekal růst na 6,0. Očekávání i současná situace Německa/eurozóny jsou oslabeny.

Hodnocení: Pokles předstihových ukazatelů a tím i růstu ekonomické aktivity Německa a eurozóny konečně ukazuje větší známky stabilizace. Na druhou stranu růst ekonomiky Německa a eurozóny je slabý. Je to potvrzeno dalším zvýšení slabosti Indexu ZEW současné ekonomické situace.

Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední rok stále zatížen hlavně nejistotami vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, hlavně nebezpečí brexitu bez dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý Brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty. Další důvod, který oslabuje ekonomický sentiment jsou obchodní války rozpoutané USA, nejen s Evropskou unií ale taky hlavně s Čínou. Tyto důvody zpomalují růst HDP globálních ekonomických center, což je další důvod poklesu ekonomického sentimentu.

Obchodní války se v květnu opět rozhořely poté, co Čína chtěla revidovat své dřívější závazky změn svého práva. USA zvýšily celní sazbu dovozů zboží Číny do USA a naznačily další zvýšení cel, Čína po několika dnech USA zvýšení cel oplatila.

Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než v USA či v Číně.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na pokles růstu HDP.

V posledních měsících se ekonomická očekávání zvýšila na pozadí odkladu odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie včetně snížení pravděpodobnosti neřízeného brexitu a rovněž na podkladu optimismu omezení obchodních válek kvůli progresu jednání hlavních válečníků mezinárodního obchodu, dvou největších ekonomik světa, Spojených států amerických a Čínské lidové republiky. Přesto úrovně ekonomických očekávání a současné situace zůstávají slabé.

Zdá se však, že by alespoň některé těchto nejistot měly brzo více ustoupit. Proto by mělo posílit i očekávání ekonomiky a tím i ekonomický růst.

Dopad dat na trhy: Data jsou hlavně díky nečekaně silnému růstu indexu očekávání, který je předzvěstí vývoje současné situace o něco lepší, než se čekalo a tím i lepší pro euro a akcie a nepříznivé pro dluhopisy. Po zprávě euro k dolaru drobně slábne 0,1 % na 1,130 a hlavní akciový index Německa DAX klesá 0,1 % na 12 103 bodů.

Rozbor: Institut k výsledkům uvedl, že produkce a exporty Německa stejně jako poslední odhady růstu hrubého domácího produktu eurozóny prvního čtvrtletí 2019 statistického úřadu Evropské unie Eurostatu zvýšily naděje, že ekonomika Německa v prvním kvartálu rostla taky silněji, než se čekalo.

Prezident Institutu ZEW, profesor Achim Wambach oslabení výhledu ekonomické veřejnosti spojil s pokračováním očekávání expertů finančního trhu, že ekonomický růst Německa bude v příštích šesti měsících omezen. Poslední eskalace obchodního sporu mezi USA a Čínou znovu zvýšila nejistotu exportů Německa, klíčového faktoru růstu hrubého domácího produktu.

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v květnu rovněž klesl, 6,1 bodu na - 1,6 bodu. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny vzrostl 6,2 bodu na - 7,0 bodu. Ekonomický výhled eurozóny proto dle ZEWu zůstává oslaben.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web