Akcie

Německo/eurozóna: Index ZEW sentimentu ek. očekávání v březnu nečekaně silně oslabil (analýza)

Úterý 20. březen 2018 16:51

Index ZEW sentimentu ek. očekávání Německa v březnu nečekaně výrazně klesl kvůli riziku obchodních válek. Mírně se snížilo i hodnocení současné situace Německa. Důvodem je obava ek. veřejnosti obchodních válek. Zpráva je nepříznivá pro euro a akcie

Německo: Index ZEW sentimentu ek. očekávání (03 2018)

Skutečnost:  5,1 (minimum od podzimu 2016)
Očekávání: 13,0 
Očekávání: 17,8

Německo: Index ZEW sentimentu současné ek. situace (03 201

Skutečnost: 90,7
Očekávání:  90,0
Předchozí:    92,3

Rozbor: Prezident Institutu ZEW Achim Wambach k výsledkům dodává, že obavy z globálního obchodního konfliktu vyvolaného USA vedly experty k opatrnosti svých prognóz. Silné euro podle Wambacha rovněž redukuje ekonomický výhled pro Německo závislé na exportu. Hodnocení současné ek. situace je ale stále dobré, výhled zůstává rozsáhle příznivý. Podobné důvody vedly k poklesu Indexu ZEW sentimentu ek. očekávání eurozóny v březnu na 13,4 z 29,3 bodu v únoru. Index ZEW sentimentu současné ek. situace eurozóny v březnu na 56,2 bodu z 57,7 bodu. Index je na nejnižší úrovni od podzimu 2016.

Hodnocení očekávání oslabilo pro všechna hlavní hospodářská centra (velmi nepříznivý výhled kvůli Brexitu zůstává pro UK), poklesy hodnocení současné situace byly nižší. Více ekonomičtí specialisté redukovali své hodnocení současné situace i očekávání hlavně Itálie po volbách, v nichž uspěly hlavně populistické a euroskeptické strany. Suverénně nejsilnější hodnocení současné situace panuje v Německu a celkem i v USA, slabost přes zlepšení nadále trvá v Itálii či ale taky UK.

Rovněž plošně hlavními ekonomikami došlo ke snížení očekávání zvýšení inflace. Ekonomická veřejnost nadále počítí s růstem inflace a krátkodobých úr. sazeb hlavně v USA a taky v UK a dlouhodobých úr. sazeb USA, eurozóny a UK. Ekonomové rovněž snížili hodnocení vůči hlavním světovým akciovým indexům, které by ovšem přesto měly střednědobě spíše posilovat s výjimkou FTSE-100 UK. Z hlediska sektorů německé burzy trh nejvíc snížil výhled pro ocelářství (pokles o 45,0 bodu), které by mělo být terčem obchodní protekcionistické politiky USA. Trh ovčem citelně snížil hodnocení i pro akcie sektoru Automobily (pokles 20,6 bodu) a Strojírenství (pokles 15,2 bodu), naopak se zpečil výhled akcií sektoru Veřejné služby (růst 12,5 bodu). Trh taky čeká oslabení eura k dolaru.

Hodnocení: Data z hlediska očekávání padla nečekaně nízko, naopak hodnocení souřasné situace se drží na silné úrovni. Z toho je patrné, že nebezpečí obchodních válek se dosud promítlo pouze do očekávání, příliš zatím neolivnilo současný ekonomický vývoj. Výhled růst ekonomiky Německa, eurozóny i dalších hospodářských center zůstává příznivý ovšem s předpokladem, že riziko obchodních válek se příliš nenaplní, což zatím není zdaleka jisté.

Dopad na výhled monetární politiky: Data přes slabost očekávání kvůli síle hodnocení hospodářské současnosti nemění příliš naše očekávání, že letošní září je termín, se kterým počítáme pro ukončení nákupu cenných papírů ECB. Poslední silný signál tohoto vývoje poskytl ve vystoupení minulý týden prezident ECB Draghi.

Ten ve srovnání s posledními komentáři ECB k rozhodnutí monetární politiky 8.3. navýšil optimismus vůči ekonomické aktivitě i inflaci posílením očekávání pokračování dobrého vývoje růstu HDP a že inflace se přiblíží cíli ECB s podporou zesílení růstu mezd. To je potvrzení základního předpokladu dosavadní tendence rétoriky ECB připravující trhy na blížící se útlum silné monetární expanze.

ECB chce totiž utlumit nákupy cenných papírů kvůli zvýšení tržní úr. sazby kvůli rizikům finančích trhů plynoucích z nulových úr. sazeb a tím i tendenci nadměrného čerpání rizika. Zvýšení hlavní úr. sazby nepřijde dříve než v roce 2019, spíše až v jeho druhé polovině. Důvodem je chronicky nízká inflace eurozóny, zejména její jádrová složka (bez cen potravin a energií). Zdá se, že kapacity ekonomiky eurozóny přes větší využití v důsledku silnějšího ek. růstu ještě stále mají značné rezervy. Proto i růst mezd, hlavní motor vzestupu jádrové resp. podkladové inflace zůstane delší čas slabý a tím slabá inflace. Možná se rozvolnila i citlivost vazeb kapacit ekonomiky - mzdy - inflace.

Hlavním cílem vedle stability finančního systému pro banku ale zůstává i inflace. Bude zajímavé sledovat jak ECB ve druhé polovině tohoto roku případně zdůvodní útlum monetární expanze (který tedy ani není zdaleka jistá) pokud inflace zůstane slabá. Předpokládáme, že jedním z argumentů může být trvající očekávání jejího posílení s důrazem na potřebu podpořit stabilitu finančního systému.

Dopad na trhy: Data byla nepříznivější než se čekalo a tím byla krátkodobě horší pro euro a akcie, stále solidní hodnocení současné situace má na trh opačný dopad. Euro k dolaru po výsledcích vytrvale slábne, v odpoledních hodinách 0,4 % na 1,227, index německé burzy DAX po zprávě roste 0,4 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web