Akcie

Německo: HDP (1Q) mírně za očekáváním

Čtvrtek 16. květen 2019 15:56

HDP Německa v 1. čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 0,4 % dle očekávání trhu po jeho stagnaci v předchozím kvartálu. Meziroční růst vzrostl na 0,7 % dle očekávání trhu z 0,6 % v předchozím čtvrtletí. Růst HDP sice ze stagnace oživil, zůstává ale slabý.

Německo: HDP (1Q 2019, q/q, očištěno o rozdílné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost: 0,4 %
Očekávání:  0,4 %
Předchozí:   0,0 %

Německo: HDP (1Q 2019, y/y, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost: 0,7 %
Očekávání:  0,7 %
Předchozí:   0,6 %

Hodnocení: Růst ekonomiky Německa v prvním kvartálu opět naskočil jak čekal trh a potvrdil tak obrat trendu ekonomického cyklu. Podobné oživení růstu HDP vykázala i celá eurozóna.

Největší ekonomika Evropské unie prošla svým nejnižším bodem zřejmě již ve druhém pololetí 2018, kdy se trendově dostala mírně pod hranu stagnace.

Růst ekonomiky se tak trendově z pomyslné nuly vytáhla zatím jen na anuální tempo zhruba 0,8 %. To je slabý růst ekonomiky.

Na hospodářství Německa resp. eurozóny dlouhodobě nepříznivě působí obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních resp. celních válek a taky odkládaný, nejasný a nerozhodlý odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Tyto důvody oslabily export a investice Německa resp. eurozóny. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

Přitom v Německu v prvních měsících roku dále propadla aktivita průmyslu do významné recese. Současně ale v dvourychlostním hospodářství díky silnému trhu práce posiluje domácí poptávka a dominantní odvětví ekonomiky služby nadále hlásí solidní růst. Služby mají v ekonomice dominantní zastoupení a proto i jejich výkonnost může být klíčovým faktorem trendu výkonnosti celé ekonomiky. Hlavně proto zřejmě opět nastartoval růst ekonomiky.

Rozbor: Podle statistického úřadu mezikvartálnímu růstu HDP růstem opět přispěla domácí poptávka, konkrétně spotřeba domácností a taky fixní investice ve stavebnictví a v sektoru strojů a zařízení. Statistický úřad rovněž ohlásil smíšené signály zahraničního obchodu, konkrétně růst exportu i importu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web