Akcie

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání v květnu stagnoval

Úterý 15. květen 2018 15:03

V květnu, Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání Německa stagnoval, dle očekávání, na dubno úrovni - 8,2 bodů. Index ZEW současné ekonomické situace v květnu klesl na 87,4 bodů z 87,9 bodů v dubnu, trh čekal jeho pokles jen na 85,2 bodů.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (05 2018)

Skutečnost: - 8,2
Očekávání:  - 8,2
Předchozí:    - 8,2

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace (05 2018)

Skutečnost: 87,4
Očekávání:  85,2
Předchozí:    87,9

Rozbor: Institut ZEW slabost zdůvodňuje podobně jako v dubnu eskalací napětí mezinárodních obchodních vztahů s USA, nové též zmiňuje rozhodnutí USA odstoupit od jaderné dohody Íránu stejně jako další růst cen ropy.
Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v květnu drobně vzrostl 0,5 bodu na 2,4 z 1,9 v dubnu, Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny v květnu klesl 1,6 bodu na 56,1 z 57,7 bodů v dubnu na 57,7 z 56,2 v březnu.
Hodnocení současné situace je stále silné kromě Německa i v USA, a vcelku solidní i v eurozóně, Francii a Japonsku, naopak slabost trvá v UK a Itálii. V Německu a eurozóně se zvýšilo inflační očekávání, možná kvůli růstu ceny ropy. Naopak oslabil výhled pro hlavní světové akciové indexy, byť ten ještě zůstává příznivý.

Hodnocení: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání po jarním poklesu stagnoval dle očekávání. Data naznačují zastavení slábnutí očekávání, hodnocení současné situace se opět snížilo, ale jen drobně, zůstává velmi silné

Dopad na výhled monetární politiky: Data nemění náš výhled útlumu silné monetární expanze v podobě kupování cenných papírů ke konci září tohoto roku. S jistým oslabením růstu ekonomiky ECB počítá, nadále věří, že inflace posílí k cíli 2 %.

Dopad na trhy: Data jsou blízko očekávání, možná mírně nad nimi kvůli nižšímu než očekávanému poklesu hodnocení současné situace, které navíc zůstává silné. Euro ale k doalru slábne 0,6 % na 1,185, index německé burzy DAX sice na pár hodin mírně vzrostl, později ale ve srovnání s výchozími hodnotami dostává do poklesu 0,3 % na 12 928 bodů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web