Akcie

Německo: Nahlesová odstoupila z čela SPD, rozvířila nejistoty velké koalice

Pondělí 3. červen 2019 17:14

Andrea Nahlesová již není předsedkyní Sociálně demokratické strany Německa (SPD). Nahlesová 3.6. odstoupila z funkce po debaklu ve volbách Evropského parlamentu, který odsunul SPD až na 3. místo. Odchod Nahlesové může vést k vážným politickým změnám.

Nový červnový průzkum politických preferencí Forsy přisoudil SPD přisoudil SPD rekordní minimum. Ve své baště v Brémách navíc strana byla poražena po 70 letech.

Nahlesová rovněž rezignovala na pozici líderky parlamentního klubu SPD Bundestagu.

SPD chce rozhodnout o své účasti ve vládě nejdříve koncem června

Podle dočasné spolupředsedkyně Malu Dreyerové mnoho členů strany chce, aby SPD, menší strana vládní koalice, vládní spojení s CDU/CSU opustila. Dreyerová se ale vyslovila pro dodržení závazku v koalici s křesťanskodemokrastickou stranou a křesťansko-sociální unií Bavorska CDU/CSU pokračovat. A to až do podzimního vyhodnocení. Upozornila ale na revizní doložku, o které chce strana debatovat 24.6. Koncem června tedy může padnout zásadní rozhodnutí, zda SPD bude ve vládní koalici pokračovat.

Stranu nyní vedou tři prozatímní politici. Nový lídr nebude vybrán dříve než v říjnu. Strana si tak bude muset s prozatímním vedením poradit ve třech zásadních regionálních volbách ve východním Německu. Předpovědi věští SPD další porážku.

Nahlesová byla hlavní architektkou váhavého rozhodnutí SPD opět, potřetí, vstoupit do velké koalice s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové v její čtvrté vládě.

Případný odchod SPD může vést k vážným politickým změnám v Německu

Vládní koalice má vládnout do dalších parlamentních voleb v roce 2021. Jenže vládnutí s křesťanskými demokraty sociální demokracii dlouhodobě neprospívá. Ale odejít v současné situaci minimálních volebních preferencí se také hodně straníkům zamlouvat nebude.

Odstoupení Nahlesové jako důsledek úpadku sociální demokracie, podobně jako v České republice, může vést k zásadním politickým zlomům směřování Německa.

Pokud SPD z vlády odejde CDU/CSU pro většinovou vládu nezbude jiná koalice než varianta “Jamajka”, tedy černo-žluto-zelená koalice s liberální Svobodnou demokratickou stranou a Zelenými. Německu by tak vážně hrozily předčasné volby.

Zelení významně zabodovali ve volbách Evropského parlamentu a předstihli SPD na druhém místě. Podle nejnovějších průzkumů se jim dokonce podařilo obsadit první místo a sesadit i neotřesitelného lídra německé politiky CDU/CSU. Růst vlivu Zelených by mohl rázně ukončit poslední funkční období dosluhující kancléřky Merkelové.

Ztráty CDU/CSU můžou vyvolat odchod SPD

Její jedinou šancí na prodloužení skvostné vrcholné politické kariéry rámováné téměř 14 lety pozicí německé kancléřky tak dost možná může být rozhodnutí SPD ve společné vládní koalici pokračovat.

Předsedkyně CDU a očekávaná nástupkyně Merkelové ve vrcholné německé politice Annegret Kramp-Karrenbauerová již SPD vyzvala, aby ve vládní koalici zůstala. CDU/CSU o nové parlamentní volby rovněž nemá příliš zájem. Volby do Evropského parlamentu sice strana vyhrála, ale ztratila rovněž ze svého vlivu. Druhé místo v popularitě politických stran za avantgardními Zelenými CDU/CSU může brát jako ostudu.

Paradoxně ztráty největšího koaličního a historického partnera a konkurenta mohou SPD vést k názoru, že CDU/CSU ještě není připravena na éru “po Merkelové”. To by mohlo vést k odchodu strany z vlády.

Analene Baerbocková, spolupředsedkyně strany, řekla televizi ZDF, že pokud velká koalice padne, pak voliči musí rozhodnout o novém směru. To by znamenalo potřebu nových voleb, řekla Baerbecková.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web