Akcie

Německo: Německý institut Ifo potvrdil předpověď růstu HDP Německa 2,6 % letos a 2,1 % v roce 2019

Středa 21. březen 2018 14:17

Německý respektovaný institut Ifo ve středu potvrdil svou prosincovou předpověď růstu HDP Německa 2,6 % letos a 2,1 % příští rok. Podle něj ale debata o zavedení či zvýšení cel v transatlantickém obchodě a posílení eura oslabuje firemní sentiment.

Ústav soudí, že silné redukce příjmové daně USA a robustní ekonomické oživení eurozóny posilují poptávku po německém zboží a službách.

Ifo říká, že nová koaliční vláda konzervativních stran kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie potvrzená začátkem března má dočasný stimulativní efekt, protože odsouhlasila posílení státních výdajů. Podle institutu nicméně plány vládní daňová reformy jsou zklamáním. Německo podle ústavu stále potřebuje odpověď na významnou redukci korporátních daní USA, Francie a Velké Británie.

Německá ekonomikka profituje z oživení růstu světové ekonomiky a tím i poptávky po německém zboží a službách, posiluje ovšem taky růst domácí německé poptávky. Předstihové ukazatele německé ekonomiky (Indexy Ifo, ZEW, PMI průmyslu a služeb apod.) předpovídají příznivý solidní růst HDP i letos.

Silný růst německé ekonomiky je příznivý pro české hospodářství.

Solidní růst německé ekonomiky je dobrý pro euro a akcie, nepříznivý pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web