Akcie

Německo: Německý institut Ifo značně snížil projekci růstu HDP Německa

Čtvrtek 21. červen 2018 14:42

Německý institut Ifo snížil svou předpověď růstu největší evropské ekonomiky pro tento a příští rok, když zmínil významně slabší začátek roku než se čekalo a zvýšená globální rizika, jež významně vzrostla.

Podle ekonoma Ifa Timo Wollmershaeusera německé ekonomické výhody jsou značně převáženy dvěma riziky: eurokrizí 2.0 kvůli Itálii a obchodními válkami.

Ifo uvedl, že očekává, že růst HDP Německa se tento a příští rok zvýší 1,8 %. Revize velmi snižuje předchozí odhady růstu pro 2018 a 2019 2,6 % a 2,1 %.

Růst ekonomiky Německa by dle Ifa sice měl pokračovat, ale slabším tempem. “Externí poptávka bude růstu ekonomiky přispívat méně kvůli slabší dynamice světové ekonomiky. Spotřeba domácností a investice stavebnictví potáhnou německou ekonomiku více s podporou nové expanzivní fiskální politiky federální vlády.

Předpovědi Ifa potvrzují posouzení jiného hospodářského institutu DIW a Bundesbanky minulý týden, která rovněž snížila své předpovědi růstu ekonomiky. Centrální banka Německa v pondělí uvedla, že růst HDP Německa by se měl zvýšit ve druhém čtvrtletí díky silnějším státním výdajům, silně rostoucímu stavebnictví a silné spotřebě domácností. Varovala ale, že obchodní a politické obavy řiní ekonomický výhled nejistější.

Německou ekonomiku nejvíce podvazují obchodní války USA a Evropské unie. USA uvalily clo na dovoz oceli a hliníku EU, Evropa zavedla se zpoždění sankční protiopatření. Prezident USA navíc hrozí zavést silná cla na dovozy automobilů EU. Německé firmy jsou také znepokojeny obchodní konfrontací USA a Číny. Případné oslabení růstu dvou světově největších ekonomik a tím i světového hospodářství by poškodilo i exportéry Evropy.

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tím by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD.

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA.

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobným krokem, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit.

Druhým silným rizikem německé ekonomiky je nová italská vláda složená z okrajových stran politického spektra. Vládní spojení Hnutí pěti hvězd a Ligy (severu) s potvrzením jejich radikálního hospodářského i politického programu vyvolalo silné výprodeje na italských finančních trzích (akcie, dluhopisy, euro). Trhy se stále obávají hlavně nestablity současné Itálie s kontroverzním koaličním programem fiskální expanze těžce zadlužené země, změn EU a fiskálních pravidel eurozóny, blokování integrace EU a ohrožení nezávislé monetární politiky ECB. Řada rizik ale na trhy stále čeká včetně vystoupení Itálie z eurozóny, dluhové krize a otřesů finančních trhů.

Loni ekonomika Německa rostla 2,2 %, nejsilněji za posledních 6 let. V letošním prvním kvartálu již ale růst ekonomiky stejně jako ekonomiky Francie a eurozóny citelně oslabil poklesem růstu exportu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web