Akcie

Německo: Růst HDP v prvním kvartálu zpomalil víc, než se čekalo

Úterý 15. květen 2018 13:31

Růst HDP Německa v prvním čtvrtletí v mezikvartálním srovnání zpomalil na 0,3 % z 0,6 % ve čtvrtém čtvrtletí 2017, trh čekal pokles na 0,4 %. Meziročně, růst HDP klesl na 2,3 % z 2,9 % v předchozím kvartálu, trh čekal pokles růstu HDP na 2,4 %.

Německo: HDP (1Q 2018, q/q, očištěno o rozídlné ceny, sezónní efekt a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost: 0,3 %
Očekávání:  0,4 %
Předchozí:   0,6 %

Německo: HDP (1Q 2018, y/y, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost: 2,3 %
Očekávání:  2,4 %
Předchozí:   2,9 %

Rozbor: Růst na mezikvartální bází je 15. v řadě, což je nejvíce od sjednocení Němecek v roce 1991. Podle statistického úřadu významně vzrostly investice. Fixní investice zvlášť ve stavebnictví ale i ve strojírenství značně posílily ve srovnání se čtvrtým čtvrtletí roku 2017. Spotřeba domácností mírně vzrostla. Spotřeba vlády nicméně klesla poprvé za téměř 5 let.

Hodnocení: Data potvrzují větší zpomalení růstu ekonomiky než se čekalo, byť odchylka od očekávání není velká. Ten je stále solidní, hlavně ve srovnání s růstem německé ekonomiky v minulých letech, ale jeho zpomalení je značné. Pro zajímavost, hlavně začátkem minulého roku se ještě trend růstu HDP pohyboval kolem 3 %, není to jsou sotva 2 %. Rovněž je překvapivý komentář statistického úřadu, že značně rostly firemní investice. Přitom zpomalení růstu ekonomiky měly vést právě investice kvůli nebezpečí obchodních válek, které vyvolalo vlnu nejistoty firem často spojenou s vyčkáváním a odkladem investic. Zpomalení růstu HDP Francie bylo taženo hlavně zbržděním růstu firemních investic,

Dopad na trhy: Data slabší výkonnosti německé ekonomiky ve srovnání s očekáváním jsou nepříznivá pro euro a akcie a dobrá pro dluhopisy, celkově ale jsou stále robustní což dopad na trhy limituje. Euro k dolaru po nich ztrácí 0,2 % na 1,189, index německé burzy DAX oslabil jen krátce 0,2 %, v další části obchodování se odrazil k růstu a nyní je ve srovnání s hodnotou před výsledky 0,3 % na 12 988 bodů.

Dopad na výhled monetární politiky: Data nemění náš výhled útlumu silné monetární expanze v podobě kupování cenných papírů ke konci září tohoto roku. S jistým oslabením růstu ekonomiky ECB počítá, nadále věří, že inflace posílí k cíli 2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web