Akcie

Netflix a Čína posílily Wall Street i přes zamítnutí vládního Brexitu

Středa 16. leden 2019 12:44

Tahounem úterní seance se stal již poněkolikáté Netflix. Důvodem byly jeho plány zvýšit poplatky pro předplatitele svých služeb v USA. Toto oznámení pomohlo dalším internetovým společnostem z indexu komunikačních služeb.

Akcie Netflixu v úterý vyskočily o 6,5 %. Společnost totiž oznámila, že zvyšuje ceny pro předplatitele svých služeb. Důvěra firmy ve schopnost čelit poptávce po svých službách většími cenami, a tím i ziskovými maržemi, posiluje důvěru trhu v ekonomické podmínky a výhled.

Oznámení pomohlo dalším internetovým společnostem jako jsou Alphabet, Amazon.com a Apple. Index komunikačních služeb hlavního akciového indexu USA S&P 500 obsahující Netflix a Alphabet vzrostl o 1,7 %. Index technologií indexu S&P 500 v úterý posílil 1,5 %.

Čína naznačuje silnější podporu ekonomice

Akcie v úterý získaly podporu rovněž od komentářů představitelů Číny o silnější podpoře své momentálně pomaleji rostoucí ekonomiky v krátkém období. Tyto podpůrné a pro většinu příznivé signály snížily obavy ze zpomalení růstu hospodářství.

Hlavní akciové index v závěru obchodní seance zkrátily své zisky se zamítnutím vládního návrhu Velké Británie vyjednaného s Evropskou unií o vystoupení na konci března tohoto roku parlamentem. I přesto hlavní akciové indexy dokázaly zavřít blízko svých seančních maxim. To je důkaz momentální důvěry trhu, který nedokázaly vykolejit ani nepříznivé zprávy z Britských ostrovů.

Trhy sice nepřekvapilo vlastní odmítnutí dohody. Překvapil je však velký rozdíl porážky vlády v poměru 202/432. Výsledek hlasování prohlubuje další nejistotu směřování UK, což je pro trhy nepříznivé. Na druhou stranu, i když se zvyšuje pravděpodobnost “tvrdého” nekontrolovaného Brexitu bez podpůrných dohod, roste současně i pravděpodobnost, že Brexit bude odložen, případně i zvrácen novým referendem. Nekonečná sága napíše další významný díl již dnes. Vláda se bude v parlamentu bude třást o svou důvěru dolní komory parlamentu.

Výsledky bank nepřesvědčily, naopak UnitedHealth Group vzrostla

Začátek obchodní seance orámovaly nepříznivé výsledky bank USA, které pozdržely růst akciového trhu. Propad aktivity obchodování dluhopisy stál za nižším kvartálním ziskem dle aktiv největší banky JPMorgan Chase, a to vůči očekávání trhu. Později však akcie banky ztráty setřásly a zavíraly vůči pondělí se ziskem 0,7 %. Akcie Wells Fargo eliminovaly původní ztráty a zavíraly poklesem “jen” 1,5 %.

Akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group v úterý posílily 3,6 %. Jejich zisk byl v úterý největší ze všech firem indexu nejprestižnějších akcií Dow Jones Industrial Average. Zisk firmy překonal očekávání. Výsledky společnosti pomohly posílit index zdravotní péče indexu S&P 500 1,7 %.

Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí posílí 14 %, značně méně než se předpovídalo ještě v říjnu 20,1 %. 

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 1,1 % na 2 610 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,7 % na 24 066 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,7 % na 7 024 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 6,96 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,79 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web