Akcie

Netflix rekordním růstem registrací klientů rozehnal obavy Wall Streetu

Středa 17. říjen 2018 19:29

Netflix v období červenec - září zaregistroval 7 mil. nových klientů svých vysílacích služeb. Je to o třetinu víc, než čekal trh. Data uklidnila investory. Ti se obávají, že firma čelí zpomalení svého rychlého růstu

Rekordní počet nových smluv třetího čtvrtletí posunula klientskou bázi Netflixu na 137 milionů. Tito klienti jsou lokalizováni po celém světě. To potvrzuje neohrožené postavení firmy svého sektoru. Netflix je totiž zdaleka největším světovým poskytovatelem klientských služeb online vysílání videí.

Po slabších výsledcích ve druhém čtvrtletí se Wall Street ptá: bylo druhé čtvrtletí pouze výkyvem nebo trendem? Silná data za třetí kvartál diskusi usměrňují optimistickým směrem. Skok registrací nových klientů třetího čtvrtletí znamená prudký obrat vůči druhého čtvrtletí. Tehdy po výsledcích trh srazil akcie Netflixu 14 %. Výsledky totiž zaostaly za cíli Wall Streetu růstu registrací nových klientů.

Netflix investuje více než 8 mld. USD do designu a plánování své programové nabídky. Zdá se, že se to společnosti vyplácí. Firma přidala 7 mil. nových registrovaných klientů, trh čekal zvýšení jen o 5,2 mil. Očekávání tohoto ukazatele byla překonána na trhu USA (růst o 1,1 mil. vůči očekávání zvýšení 0,674 mil. dle Refinitivu) i na zahraničních trzích firmy (růst o 5,9 mil. vs. očekávání posílení o 4,5 mil.).

Silný růst, silné výhledy

V dopise akcionářům Netflix uvádí silný růst na všech svých trzích včetně Asii. Firma vytyčila Indii jako klíč své expanze.

Čistý zisk Netflixu ve třetím kvartálu končícím 30.09. vzrostl na 402,8 mil. USD resp. 0,89 USD/akcii ze 129,6 mil. USD resp. 0,29 USD/akcii před rokem. Data snadno porazila průměrné očekávání trhu 0,68 USD/akcii dle Refinitivu.

Celkové tržby vzrostly na 4 mld. USD ve shodě s očekáváním trhu z 2,98 mld. USD před rokem.

V současném kvartálu Netflix předpovídá přídavek 1,8 mil. klientů v USA a 7,6 mil. na zahraničních trzích. Firma dále pro celý rok 2018 čeká provozní marži ve spodní části pásma 10 - 11 %.

Trh zvýšil cenové cíle Netflixu, ale

Až 15 brokerů po výsledcích zvýšilo cenové cíle akcie. Zajímavostí je, že Morgan Stanley, Goldman Sachs a Raymond James je zvýšily rovněž poté, co je před dvěma dny snížily. Goldman Sachs cenový cíl Netflixu nejdříve snížil na 430 USD/akcii z 470 USD/akcii. Po výsledcích ale investiční banka cíl navýšila na 480 USD/akcii.

Ne všichni analytici ale Neflixu věří vzhledem k pochybnostem udržitelnosti business modelu firmy jak naznačuje cena akcie vzhledem k obřím investicím firmy a kvůli bující konkurenci. Ekonomové finanční skupiny USA Keybanc šli s hodnocením Netflixu proti trhu. Snížily svůj rating Netflixu na “váha sektoru” z “nadvážit”. Keybanc si není jista, zda Netflix je schopen zlepšit investiční návratnost a marže v příštích letech. Podle analytika Keybanc Andyho Hargreavese doplňkoové příležitosti posílení tržeb spotřebitelských produktů, reklam a pouze mobilních registrací budou k rozvoji potřebovat několik let. Tyto příležitosti jsou dle něj kompenzovány střednědobými riziky spojenými s rostoucí úrokovou mírou a konkurencí.

Analytik Wedbush Michael Pachter patří k dalším skeptikům. Je mu záhadou důvěra investorů v růst Netflixu v Indii vzhledem k cenovým rozdílům měsíčního plánu Netflixu vs. kabelové televize v zemi. “Je pro nás fascinující, že investoři čekají, že indické domácnosti zaplatí více za Netflix než co utratí za kabelovou televizi nebo mobilní telefony nebo že by měly zaplatit přibližně stejně jako platí za široká pásma,” říká Pachter.

Akcie Netflixu tento rok do úterý posílily téměř 78 %. V nočním obchodování z úterý na středu po zavření burzy v povýsledkové euforii akcie prudce vzrostly 14 % na 394,25 USD. Růst povzbudil akcie dalších technologických firem. V regulerním středečním obchodování akcie ovšem růst značně zkrátil z 14 % na 4,4 %, cena akcie kolísala kolem 361,09 USD.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web