Akcie

Nízká inflace posílila S&P 500 a Nasdaq Composite, Boeing srazil DJIA

Středa 13. březen 2019 12:34

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických, S&P 500 a Nasdaq Composite v úterý vzrostly. Nízká inflace potvrdila opatrný postoj centrální banky USA resp. její monetární politiky zvyšování její hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ale oslabil s poklesem akcií Boeingu. Ty značně klesaly druhý den v řadě poté, co jedno z letadel firmy, 737 MAX 8 havarovalo v Etiopii.

Trhy a veřejnost spojují tuto tragickou událost s pádem indonéského letadla stejného typu loni v říjnu. Řada leteckých autorit světa, naposledy včetně Austrálie, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Evropské unie pozastavila provoz těchto letadel a některé aerolinky žádají od Boeingu kompenzaci. Typ letadla patří k hlavní produktové řadě Boeingu a případné výkyvy poptávky po těchto letadlech by zamávaly poptávkou, tržbami, zisky a hospodařením společnosti. Naproti země klíčového jádrového severoamerického trhu letadel, USA a Kanada potvrdil povolení letounům 737 MAX létat.

Boeing je světovým největším producentem letadel. Firma se v posledních letech orientuje i na kosmické projekty. Akcie Beingu jsou tento rok v převahou nejrůstovější akcií indexu Dow Jones Industrial Average. V pondělí ale po víkendové fatální nehodě své hlavní výkladní lodě, komerčního letounu 737 MAX 8 Ethiopeian Airlines akcie odepsala 5,3 % na 400,01 USD. Je to nejsilnější denní procentuální ztráta akcie od 29.10. Ethiopeian Airlines jsou státním podnikem a hlavním leteckým dopravcem země.

Strhující poklesy akcie Boeingu přicházejí poté, co řada aerolinek pozastavila provoz jejich nových osobních 737 MAX 8. letecká havárie tohoto typu letadla je již druhým případem za posledního půl roku. V říjnu do cíle v Indonésii nedoletělo letadlo Boeingu 737 MAX 8 společnosti Lion Air. Podobně jako v etiopském případě nikdo pád letadla nepřežil.

Pro akcii Boeingu nyní bude rozhodující, jestli mezi nehodami existuje systémová souvislost. Pokud ano, může to do vyřešení problému ohrozit provoz těchto typů letadel a vzhledem k jejich podílu na produkčním programu Boeingu vážně zasáhnout hospodaření firmy. Tím více, pokud vina padne na firmu.

Akcie Boeingu vykázala svůj nejsilnější denní obchodní objem od července 2013.

Zamítnutí vládního Brexitu oslabilo akcie

Index CPI USA v lednu rostl méně, než se čekalo. Meziroční inflace drobně slábne. Její jádrová složka, inflace bez cen potravin a energií taky drobně zaostala za očekáváním, nicméně kolísá blízko optima Fedu. Data normálové inflace USA jsou obecně pro akciové trhy příznivá. Data potvrdila, že Fed v nejbližší době nebude zvyšovat úrokové sazby. Růst ekonomiky slábne a inflace taky (a celkově se drží blízko normálu).

Během druhé části obchodování další díl dramatu Brexitu vymazal zisky, které akciové trhy nashromáždily po mírné lednové inflaci USA. Vláda UK s drobnými změnami znovu podala žádost dohodnutou s EU odchodu UK z EU parlamentu UK. Dohoda byla opět odmítnuta. Ačkoliv nesouhlas nebyl tak velký jako při prvním lednovém hlasování, nesouhlas parlamentu s vládním Brexitem je stále více než přesvědčivý. Do faktického Brexitu chybí lehce přes dva týdny a možných variant labyrintu Brexitu je stále několik. Dnes zasedne parlament UK a bude řešit zda schválí Brexit bez dohody (tvrdý Brexit). Očekává se, že tvrdý Brexit schválen nebude. Pak by 14.3. následovalo třetí významné hlasování v parlamentu UK o odkladu Brexitu. V tomto případě lze předpokládat schválení odkladu epické události, která významně na příští generace ovlivní politiku a ekonomiku UK. Dašími řešeními zůstávají vypsání nového referenda Brexitu, jiné varianty Brexitu a samozřejmě i významné politické změny (demise vlády, rozpuštění dolní komory parlamentu UK s vypsáním nových voleb, převod exekučních pravomocí z vlády na parlament apod.).

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl o 0,3 % na 2 792 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,4 % na 25 555 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,4 % na 7 591 bodů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web