Akcie

Nová výstavba, spotřebitelský sentiment, PCE, index Chicaga, nové domy (výhled událostí týdne USA)

Úterý 26. březen 2019 14:15

Zahájení/Povolení staveb domů, Index spotřebitelského sentimentu Conference Board, Index cen spotřebitelských výdajů, Firemní barometr Chicaga a Prodeje nových domů jsou hlavní makroekonomické události týdne Spojených států amerických.

Zahájení/Povolení staveb domů (2 2019, 26.3. 13.30 SEČ): Trh domů poslední měsíce poskytuje smíšená data. Např. prodeje nových domů zůstávají relativně silné na pozadí silného trhu práce, expandující ekonomiky a robustního spotřebitelského sentimentu. Jiná data trhu domů tak silná nejsou (např. prodeje starších/existujících domů) kvůli vyšším hypotečním úrokovým sazbám a vysokým cenám nemovitostí.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (3 2019, 26.3. 15.00 SEČ): Index spotřebitelského sentimentu má v porovnání s únorem drobně posílit. Stále se pohybuje na silné úrovni kvůli silnému trhu práce, příznivému vývoji ekonomiky. Síla spotřebitelského sentimentu udržuje solidní růst spotřeby domácností a celé ekonomiky.

Index cen spotřebitelských výdajů (PCE) (2 2019, 29.3.):Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni včetně své jádrové složky v posledních měsících oslabila. Důvodem je hlavně podzimní propad cen ropy. Pokles ceny ropy dostal celkovou inflaci na spotřebitelské i produkční úrovni pod svoji jádrovou komponentu. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele se pohybují pod 2,0 % a v případě jádrové inflace (bez cen potravin a energií), která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu nad 2,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena.

Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií (jádrová inflace) meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V nedávných kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na spotřebitelské i průmyslové úrovni tažená zejména robustním růstem cen ropy. Hlavním motorem růstu spotřebitelských i produkčních cen byla v posledních kvartálech ropa/energie.

Firemní barometr Chicaga (3 2019, 26.3.): Index resp. růst ekonomické aktivity regionu by měly dle trhu klesnout, ale měly by zůstat velmi silné. Jiná regionální data ekonomické aktivity jsou ale slabá

Prodeje nových domů (2 2019, 29.3.): Prodeje nových domů zůstávají relativně silné na pozadí silného trhu práce, expandující ekonomiky a robustního spotřebitelského sentimentu. Jiná data trhu domů tak silná nejsou (např. prodeje starších/existujících domů) kvůli vyšším hypotečním úrokovým sazbám a vysokým cenám nemovitostí.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Data trhu domů jsou momentálně pro trhy smíšená. Silný spotřebitelský sentiment a velmi silný Firemní barometr Chicaga jsou stále příznivé pro akcie a dolar a nepříznivé pro zlato a dluhopisy. Jádrová inflace zůstává blízko optima, což je příznivé pro dolar, akcie, zlato i dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web