Akcie

Obavy růstu světové ekonomiky stáhly Nasdaq

Úterý 9. říjen 2018 11:56

Hlavní akciový index Nasdaq Composite v němž dominují technologické akciové tituly v pondělí klesl potřetí v řadě. Výprodeje na čínských akciových a měnových trzích nafoukly obavy zpomalení růstu světové ekonomiky.

Hlavní akciový index S&P 500 ale ztráty eliminoval a uzavřel den stagnací.

Čína oznámila prudké snížení úrovně hotovosti, kterou banky musí držet jako rezervy. Tím Čína snižuje finanční náklady bank a míní podpořit ekonomický růst během nejistoty obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. Během pondělního obchodování čínské akcie i juan oslabily.

Vzestup nebezpečí poklesu růstu globální ekonomiky vedeního zpomalením růstu čínského hospodářství vede ke stahování kapitálu z dlouhodobě silně růstového sektoru technologií. K největším brzdám Nasdaq Composite a S&P 500 patřily akcie Microsoftu poklesem 1,1 % a Adobe Systems, jež oslabily 3,2 %.

Google vypnul Google+, akcie Alphabetu klesly 1 %

Akcie matky Google Alphabetu byly v pondělí pod tlakem i z jiného důvodu. Google oznámil, že data až 500 000 uživatelů její sociální sítě Google+ mohla být nezabezpečena vůči externím společnostem. Firma oznámila, že uzavře spotřebitelskou verzi Google+. Akcie Alphabetu končily pondělí 1 % níže.

Naopak k procentuálním růstovým vůdcům hlavnich akciových sektorů S&P 500 v pondělí náležely defenzivní, necyklické akciové sektory včetně sektorů veřejných služeb základního spotřebitelského zboží a realit. Defenzivní akciové sektory, zejména menší firmy, jejiž aktivita není tolik vázána k ekonomickému cyklu mají navrch v případě obav nebezpečí světové ekonomiky. Tehdy naopak ztrácejí akcie cyklických odvětví a akcie velkých nadnárodních firem.

Dluhopisový trh USA byl v pondělí zavřen kvůli svátku Den Kolumba.

S&P 500 stagnoval na 2 884 bodech, hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average posílil 0,2 % na 26 487 bodů a Nasdaq Composite klesl 0,7 % na 7 736 bodů.

Akcie General Electric vzrostly pošesté v řadě. Firma totiž oznámila plán prodeje své investice sektoru energie v Apollu Global Management za 1 mld. USD. Akcie General Electric obchodní seance končily ziskem 3,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web