Akcie

Obavy z Číny a redukce očekávání výsledkové sezóny oslabila Wall Street

Úterý 15. leden 2019 15:53

Akcie USA v pondělí oslabily. Nečekané oslabení exportu Číny oživilo obavy z poklesu globálního ekonomického růstu a vedlo k opatrnosti investorů. Mezitím naplno začala firemní výsledková sezóna USA za čtvrté čtvrtletí.

Podle dat čínské exporty v prosinci nečekaně klesly, a to nejvíce za poslední dva roky. Importy následovaly stejný trend. Pokles dále potvrdil další slábnutí růstu druhé největší ekonomiky světa a pokles globální poptávky. Exporty Číny navíc patří vůbec k těm největším. Čínská ekonomika je stále exportně orientovaná, tedy vývozy tvoří značnou část poptávky po lokální produkci. Pokles vývozu tak v plošné míře ukazuje snížení růstu globální světové poptávky resp. nabídky a ekonomiky. 

Také proto akcie producentů čipů, kteří získávají značný podíl svých tržeb v Číně, v pondělí oslabily. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia v pondělí oslabil o 1,6 %. Index technologického sektoru v pondělí ztratil 0,9 %. Jeho kondice nejvíce oslabovala hlavní akciový index S&P 500. Nebezpečí oslabení růstu poptávky a ekonomiky Číny zmínil i Apple, když 2. ledna snížil svoji předpověď tržeb za čtvrtý kvartál.

Průlom uzavření vládních úřadů USA není v dohledu

Dalším důvodem pondělního pesimismu akciového trhu USA bylo pokračování částečné uzavření vládních úřadů kvůli pozastavení jejich financování. Uzavírka pokračuje již čtvrtým týdnem. Pokračující omezení fungování vlády USA je v historii tohoto institucionálního jevu již nejdelší. Zatím nic nenaznačuje průlom.

Prezident USA Donald Trump spojil tento akt s hlasováním se souhlasem financování stavby zdi na hranicích USA - Mexiko. Prezident dokonce hrozí vyhlášením Stavu nouze, který by mu umožnil naplnit jeden z pilířů jeho slibů před prezidentskými volbami v roce 2016. Řada institucí USA s nižším nestrategickým významem tak je uzavřeno a zaměstnanci nepracují, nebo dosud za svou práci nedostávají zaplaceno.

Mírnější očekávání výsledkové sezóny USA

S růstem obav o světový ekonomický růst silná očekávání růstu amerických korporací oslabují. Analytici nyní čekají, že zisky firem indexu S&P 500 za čtvrté čtvrtletí vzrostou meziročně o 14,3 %. V říjnu stejný průzkum predikoval růst 20,1 %. Srovnání poskytují data IBES Refinitivu.

Sezóna ale začala zvesela. Členka největší bankovní čtyřky Citigroup překonala tržní očekávání. Akcie banky v pondělí vzrostly o 4,0 % a podpořily index financí indexu S&P 500, který v pondělí připsal 0,7 %. Bankovní výsledky mají značnou plošnou důležitost. Jejich aktivita úvěrů a zisky reflektují aktivitu celého hospodářství.

Akcie PG&E v pondělí propadly 52,4 %. Předcházelo tomu oznámení energetické společnosti veřejných služeb USA, že se připravuje na bankrot všech svých divizí dle kapitoly 11.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,5 % na 2 583 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl o 0,4 % na 23 910 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,9 % na 6 906 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 6,8 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,83 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web