Akcie

Obchodní války a technologie oslabily akcie USA

Pátek 7. září 2018 13:19

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite ve čtvrtek oslabily. Přiblížila se totiž možnost dalších cel USA na dovoz čínského zboží do USA. Klopýtly ovšem i technologické akcie, hlavně tituly producentů čipů.

Poklesy technologického sektoru taky souvisí s obavami zvýšené regulace firem sociálních médií.

Lhůta veřejných připomínek navrhovaných cel USA na dovoz dalšího čínského zboží do USA za 200 mld. USD končí páteční půlnocí EDT (06.00 SEČ). Krátce po termínu by cla mohla být uvalena. Čína varovala odvetou, pokud USA jakákoliv nová celní opatření implementují.

Mezitím rozhovory USA a Kanady o novém projednání a předělání Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA) pokračují. USA a Mexiko již k dohodě nedávno dospěly.

Nejasný výhled mezinárodního obchodu reflektovalo i smíšené čtvrteční obchodování akciového trhu USA. Akciovému trhu škodí obchodní války případně nejistota obav rizik s nimi spojená. Hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average mírně vzrostl zatímco hlavní akciové indexy S&P 500 a Nasdaq Composite oslabily.

Komentáře Micron Technology oslabily akcie producentů čipů

Akcie výrobců čipů a internetových firem oslabily indexy S&P 500 a Nasdaq Composite. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) burzy Philadelphia oslabil 2,7 % po vystoupení vedoucích představitelů Micron Technology a KLA-Tencor na Citi technologické konferenci. Zástupce druhé jmenované firmy uvedl, že září trvá slabost dodávek paměťových čipů a že oživení nemusí být tak silné, jak se čekalo. Nepříznivý sentiment předtím zažehl finanční ředitel Micron Technology David Zinsner. Cenová síla firem segmentu pamětí NAND podle něj ve fiskálním kvartálu končícím v květnu oslabila. Akcie Micronu propadly 9,9 %. Patřily tak k titulům, které ve čtvrtek nejvíce oslabovaly indexy Nasdaq Composite a S&P 500. Akcie KLA-Tencor prudce klesly 9,7 %.

Důsledky kontroly firem sociálních médií rovněž pokračovaly v oslabování technologických akcií. Vedoucí představitelů Facebooku a Twitteru ve středu vystoupili před skeptickými zákonodárci USA. Ti podezírají firmy ze selhání bojovat s pokračujícími aktivitami ze zahraničí, které cílují ovlivnit politiku USA. Rovněž ve středu Ministerstvo spravedlnosti USA uvedlo, že zkoumá obavy, že platformy sociálních médií "záměrně potlačují svobodnou výměnu názorů.”

Akcie Facebooku klesly 2,8 % a akcie Twitteru ztratily až 5,9 %. Akcie Snapu, mateřské firmy Snapchatu ztratily 3,1 % a dotkly se svého rekordního minima.

Ve čtvrtek Index S&P 500 klesl 0,4 % na 2 878 bodů, Index Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,1 % na 25 996 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 0,9 % na 7 923 bodů. Obchodní objemy burz USA ve středu byly 6,66 mld. zobchodovaných akcií. Průměr posledních 20 obchodních dnů je 6,19 mld. zobchodovaných akcií.

Ke světlým momentům čtvrteční obchodní seance patřily akcie CBS a jejich růst 3,2 %. Investory zahřály zprávy, že vedení mediální společnosti jedná o vyrovnání s jejím ředitelem Lesem Moonvesem o jeho odchodu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web