Akcie

Obchodní války: Čelní představitel administrativy říká, že cla dovozu Mexika nerozhodí USMCA

Pondělí 3. červen 2019 16:06

Čelní představitelé administrativy prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa 2.6. dle agentury Reuters řekli, že navrhovaná dovozní cla USA na dovoz zboží Mexika do USA nezasáhnou do finalizace obchodního paktu USA, Mexika a Kanady USMCA.

Podle Reuters tito představitelé řekli, že cla mají donutit Mexiko, aby zamezilo nelegální imigraci z Mexika do USA.

Mick Mulvaney, ředitel zaměstnanců Bílého domu v pořadu Fox News Sunday řekl, že cla nejsou ve vzájemném vztahu se severoamerickou obchodní dohodou USMCA, která čeká na schválení Kongresem USA ale i parlamentem Mexika a Kanady.

Obavy z dovozních cel pro Mexiko vůči USMCA

Podle zdrojů Reuters ale obchodní reprezentant USA Robert Lightizer, který vede obchodní jednání za USA s Čínou a ministr financí Steven Mnuchin byli rozhodnutím Trumpa zavést nová dovozní cla USA na dovoz mexického zboží do USA nepříjemně překvapeni. Podle zdrojů Reuters Lightizer má obavy, žeby to mohlo zkomplikovat schválení dohody USMCA Kongresem. Vedoucí představitel Komory obchodu USA řekl, že Trumpovo rozhodnutí určitě je překážkou zajištění přijetí USMCA.

Trumpova administrativa učinila schválení této dohody svojí prioritou. Jenže nová cla zacílená naplnit další klíčové sliby a témata prezidentské volební kampaně 2016 a 2020 vedou k pochybám dalšího osudu léta vyjednávané USMCA, která nahrazuje Severoamerickou dohodu volného obchodu NAFTA.

Trump zahrozil Mexiku novými cly kvůli nelegální imigraci

Prezident USA Donald Trump ve čtvrtek večer překvapivě zahrozil uvalit nová a vyšší dovozní cla na dovoz zboží z Mexika do USA.

Trump pozdě ve čtvrtek tweetem oznámil uvalení dovozních cel na veškeré zboží Mexika dovážené do USA 5 % od 10 června. Celní sazba se bude zvyšovat každý měsíc o 5 % pokud Mexiko podstatně nezastaví nelegální imigraci do USA.

Celní sazba dovozů zboží Mexika do USA se začátkem října zvýší na trvalou hladinu 25 %, pokud Mexiko významně problém nelegální imigrace nevyřeší. V opačném případě USA tato cla zruší.

Nelegální migrační vlny tisíců uprchlíků způsobené násilím a chudobou v domovských zemích přes snahu Mexika stále míří do USA hlavně ze zemí Střední Ameriky, jako je Guatemala, Honduras a Salvador. Poslední hněv Trumpa vyvolala skupina zadržených 1 036 migrantů, kteří nelegálně překročili hranici. Údajně jde o největší skupinu od října.

Mexiko zatím neoplácí, dlouho vyjednávaná obchodní dohoda USMCA se ale otřásá

Mexiko v prvním šoku USA kritizovalo, odvetné opatření ale (zatím) neohlásilo. Do USA míří mexická obchodní delegace. Mexický prezident Manuel Loper Obrador vyzval jeho protějška USA, aby od hrozeb upustil.

Mexiko je s Kanadou největším obchodním partnerem USA. Zavedení cel bezprostředně ohrožuje roky vyjednávanou obchodní smlouvu USMCA USA - Mexiko - Kanada nahrazující smlouvu volného obchodu těchto zemí NAFTA. Ta vstupuje do ratifikačního procesu v Kongresu USA.

Na druhou stranu představitelé USA naznačovaly oddělení poslední celní aktivity Trumpa vůči USMCA, s tím, že USA chtějí, aby Mexiko udělalo pro zastavení nelegální migrace více.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web