Akcie

Obchodní války: Prezident USA Trump potvrdil oznámení cel na ocel a hliník

Pondělí 5. březen 2018 17:51

Prezident USA Donald Trump oznámil, že plán cel 25 % na ocelářský import a 10 % na hliníkové produkty bude oznámen příští týden. V poodobném duchu se vyjadřují představitelé Bílého domu.

Prezident USA Donald Trump oznámil, že plán cel 25 % na ocelářský import a 10 % na hliníkové produkty bude oznámen příští týden. V poodobném duchu se vyjadřují představitelé Bílého domu. Během vyjedávání Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem nicméně Spojené státy oznámily možné ústupky vůči Kanadě i Mexiku v otázce zmíněných cel. Navíc USA analyzují další odvětví, jež by mohla být cly chráněna (gumárenský průmysl, intelektuální vlastnictví apod.).

Trump nový styl obchodní politiky obhajuje lakonicky: "Obchodní války jsou dobré a je lehké v nich zvítězit." Svět a jednotlivé země ovšem plán USA kritizují a hrozí odvětnými opatřeními. Jedná se např. o EU a Čínu. USA i EU uvádí, že odvetná opatření by přinesla další obchodní zpřísnění z jejich strany. USA namířily cíl případných odvet na automobilky EU, jejichž akcie dnes v odpovědi značně ztrácí. Akciové trhy jsou v posledních dnech pod prodejním tlakem, největším od začátku února a zahájení tržní korekce kvůli obavám, že vlna protekcionismu může vyvolat růst cen, omezení konkurence, růst nejistoty a omezení optimismus, investic a zaměstnanosti. 

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web