Akcie

Obchodní války: Prezident USA Trump šokoval svět novou sérií celních hrozeb na Mexiko

Pátek 31. květen 2019 17:04

Prezident Spojených států amerických Donald Trump oznámil uvalení dovozních cel na veškeré zboží Mexika dovážené do USA 5 % od 10 června. Celní sazba se bude zvyšovat každý měsíc o 5 % pokud Mexiko podstatně nezastaví nelegální imigraci do USA.

Celní sazba dovozů zboží Mexika do USA se začátkem října zvýší na trvalou hladinu 25 %, pokud Mexiko významně problém nelegální imigrace nevyřeší. V opačném případě USA tato cla zruší.

Nelegální migrační vlny tisíců uprchlíků způsobené násilím a chudobou v domovských zemích přes snahu Mexika stále míří do USA hlavně ze zemí Střední Ameriky, jako je Guatemala, Honduras a Salvador. Poslední hněv Trumpa vyvoala skupina zadržených 1 036 migrantů, kteří nelegálně překročili hranici. Údajně jde o největší skupinu od října.

Mexiko v prvním šoku USA kritizovalo, odvetné opatření ale (zatím) neohlásilo. Do USA míří mexická obchodní delegace.

Mexiko je s Kanadou největším obchodním partnerem USA. Zavedení cel bezprostředně ohrožuje roky vyjednávanou obchodní smlouvu USMCA USA - Mexiko - Kanada nahrazující smlouvu volného obchodu těchto zemí NAFTA. Ta vstupuje do ratifikačního procesu v Kongresu USA.

Zpráva vyvolala prudké oslabení akciových trhů, zejmkéna akcií automobilek Mazda, Toyota, Nissan, Honda motor. Všechny firmy provozují automobilové továrny v Mexiku. Ztratilo i mexické peso.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web