Akcie

Obchodní války: USA odložily rozhodnutí o automobilových clech o půl roku

Pondělí 20. květen 2019 15:38

Prezident Spojených států amerických Donald Trump potvrdil, že odloží rozhodnutí případného uvalení dovozních cel na automobily až o 6 měsíců. Trump tak dává víc času obchodním rozhovorům s hlavními importéry aut do USA, Evropskou unií a Japonskem.

Trump nicméně deklaroval, že některé dovážené automobily a části představují nebezpečí národní bezpečnosti. Trump nespecifikoval o jaké automobily jde. Dokument Bílého domu říká, že USA budou usilovat o dobrovolné exportní kvóty na automobily dovážené do USA hlavními obchodními partnery USA.

Trump pověřil obchodního reprezentanta USA Roberta Lightizera vedením jednání s EU Japonskem a jakoukoliv další zemí, která budou vyhodnocena za půl roku. Pokud dohoda dosažena nebude, Trump rozhodne, “zda-li a jakou další akci bude třeba podniknout”.

EU proti spojení jejich dovozů automobilů do USA s nebezpečím národní bezpečnosti protestuje

Proti spojení s hrozbou národní bezpečnosti USA se automobilky ohradily stejně jako Evropská unie.

USA šetří množné spojení dovozů automobilů ze zahraničí v souvislosti s ohrožením národní bezpečnosti vzhledem k možnému omezení investic automobilek USA do budoucích technologií. Trump řekl, že “domácí podmínky konkurence musí být zlepšeny omezením importů” a řekl, že silný autmobilový sektor USA je klíčový pro vojenskou převahu USA.

Ministr obchodu USA Wilbur Ross Trumpovi řekl, že “úspěšná jednání by mohla umožnit automobilovým producentům USA dosáhnout dlouhodobou hospodářskou životaschopnost a zvýšení výdajů na výzkum a vývoj k rozvoji klíčových technologií, která jsou důležitá pro zbrojní průmysl.

Zpráva ministerstva obchodu, která shrnuje vyšetřování, zda-li dovozy automobilů představují hrozbu národní bezpečnosti USA a tedy která by mohla být základem zvýšení celní sazby USA na dovoz automobilů do USA dále uvádí, že trhy EU a Japonska jsou chráněné. Podle ní představují významné překážky pro dovoz automobilů z USA, což vážně znevýhodňuje jejich producenty USA.

Má se obecně za to, že spojení automobilových importů do USA s nebezpečím národní bezpečnosti USA spíše představuje hlavně a možná pouze páku výhodnějších obchodních jednání s hlavními obchodními partnery USA.

USA s EU uzavřely obchodní předdohodu loni v létě cílující liberalizaci vzájemé obchodní výměny. Pakt se netýkal dovozu automobilů EU do USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web