Akcie

Obchodní války: USA s Mexikem dosáhly imigrační dohody, prezident Trump odvolal hrozbu cel

Pondělí 10. červen 2019 17:22

Prezident USA Donald Trump odvolal trestná nová resp. zvýšená dovozní cla na dovoz zboží Mexika do USA. Základem je páteční nová dohoda USA a Mexika odvracející novou frontu celních válek. Mexiko souhlasilo s některými požadavky USA.

USA a Mexiko se dohodly rapidně expandovat kontroverzní azylový program podél celé společné hranice obou zemí. Tento program posílá migranty usilující o azyl v USA do Mexika, zatímco čekají na rozhodnutí jejich případů a žádostí o azyl. Jenže v pohraničních městech řádí drogové kartely, které často migranty unášejí. Program proto tento rok čelí řadě soudních protestů Americké unie občanských svobod (ACLU) a dalších organizací chránících práva, kteří říkají, že program ohrožuje uchazeče o azyl a že ohrožuje právo USA i mezinárodní právo.

Dohoda rovněž stanovuje alokaci bezpečnostních síl k zabránění proudu nelegálních migrantů Střední Ameriky.

Dohoda ale nevyslyšela klíčový požadavek USA, aby Mexiko akceptovalo status “bezpečné třetí země”. Ten by Mexiko nutil permanentně absorbovat většinu středoamerických uchazečů o azyl.

Trump řekl, že Mexiko souhlasil s podniknutím silných opatření k "redukci nebo eliminaci” ilegální imigrace z Mexika. “Plánovaná cla k implementaci USA v pondělí proti Mexiku jsou tímto na neurčito suspendována,” hlásil veřejnosti Trump tweetem v pátek večer.

Trump kvůli imigraci Mexiku hrozil novými a vyššími cly

Prezident Spojených států amerických Donald Trump koncem května oznámil uvalení dovozních cel na veškeré zboží Mexika dovážené do USA 5 % od 10 června. Celní sazba se mohla zvyšovat každý měsíc o 5 % pokud Mexiko podstatně nezastaví nelegální imigraci do USA. Celní sazba dovozů zboží Mexika do USA se začátkem října mohla zvýšit na trvalou hladinu 25 %, pokud by Mexiko významně problém nelegální imigrace nevyřešilo. V opačném případě by USA tato cla nezavedlo resp. zrušilo.

Nelegální migrační vlny tisíců uprchlíků způsobené násilím a chudobou v domovských zemích přes snahu Mexika stále míří do USA hlavně ze zemí Střední Ameriky, jako je Guatemala, Honduras a Salvador. Poslední hněv Trumpa vyvolala skupina zadržených 1 036 migrantů, kteří nelegálně překročili hranici. Údajně jde o největší skupinu od října.

Řešení nelegální imigrace do USA je bylo Trumpovým centrálním tématem kampaně prezidentských voleb v roce 2016 a podobně tomu má být i v roce 2020. Proto Trump neváhal nepopulární řešení nelegální imigrace spojit na přelomu roku s uzavřením financování části vlády (ve sporu s Kongresem, kdy neopbdržel finance na stavbu zdi na hranicích USA a Mexika) a nyní s obchodními restrikcemi.

To se ale nelíbilo obchodním sklupinám i některým blízkým republikánským spojencům. Mexiko patří k nejdůležitějším obchodním partnerům USA. Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. poslední roky redukují růst světové ekonomiky i akciových trhů.

Náprava obchodních vztahů s Mexikem uvolňuje USA ruce k obchodním jednáním s Čínou. Tato obchodní jednání se v květnu zasekla a vyjednavači se mají sejít k novým kolům rokování v červnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web