Akcie

Obchodní války: WTO v obchodních válkách USA - Čína dala za pravdu Číně, dopad rozhodnutí bude krátkodobě malý

Středa 16. září 2020 22:16

Světová obchodní organizace WTO oznámila, že zjistila, že Spojené státy americké překročily globální obchodní pravidla uvalením dovozních cel na import čínského zboží do USA za miliardy dolarů v obchodních válkách prezidenta USA Donalda Trumpa s Čínskou lidovou republikou. Rozhodnutí WTO vyvolalo hněv USA a jeho hlavní dopad může spočívat v zesíleném tlaku USA reformovat či opustit WTO, naopak spokojenost s verdiketem hlásí Čína, zastánce multilateralismu. Rovněž může vést k adaptaci pohledu mezinárodního společenství na obchodní války USA, které rozpoutaly s více obchodními partnery. Legislativní proces může po letech vést ke schválení odvetných opatření, které již však Čína v odvetě podnikla. USA se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolají a pošlou tak případ do právního vakua.

Trumpova administrativa se hájí, že dovozní cla na import zboží Číny do USA před dvěma lety za více než 200 mld. USD byla spravedlivá, protože Čína kradla intelektuální vlastnictví a nutila americké firmy k transferům technologií, aby mohly vstoupit na čínské trhy.

Tříčlenná komise WTO ale uvedla, že americká cla porušila obchodní pravidla, protože byla aplikována pouze na Čínu a byl stanovena nad maximální meze odsouhlasené USA. USA tehdy podle komise WTO adekvátně nezdůvodnily, proč jejich opatření byla spravedlivou výjimkou.   

Rozhodnutí WTO bude mít jen malý krátkodobý efekt na importní cla USA a je jen začátek právního procesu, který by mohl trvat roky. Nakonec by vedl, v případě potvrzení verdiktu, k tomu, že WTO by schválila odvetná opatření, ta již však Čína sama realizovala. 

USA se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolají a pošlou tak případ do právního vakua, protože USA již blokovaly jmenování soudců odvolacího tělesa WTO čímž zabránily, aby fungovalo v důsledku nenaplnění minimálního počtu soudců požadovaných ke slyšení případů. 

Trump rozhodnutí WTO označil za strašidelné se zaujatostí ve prospěch Číny. Podpořil nicméně obchodní dohodu s Čínou, která je pro něj jediným a diskutabilním obchodním úspěchem obchodních válek (obchodní války totiž přinesly vedle diskutabilního zvýšení nákupů Číny amerického zboží taky trvale vzájemně zvýšená obchodní cla USA a Číny na import zboží svého protějšku a citelně slabší růst světové ekonomiky, včetně hlavních obchodních center Evropu nevyjímaje). Trump naznačil, že Čína nyní kupuje rekordní objemy kukuřice, sóji a hovězího masa USA, protože čínští lídři ví, že byl “velmi nespokojen” s jejich řešením koronavirové pandemie. Prezident naznačil, že s WTO USA musí něco udělat, podle všeho půjde o tlak na reformu instituce nebo její opuštění. Trump již například vyvedl USA z Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu a zvažuje odchod ze Světové zdravotnické organizace WHO. 

Obchodní reprezentant USA Robert Lightizer v odpovědi řekl: “Zpráva komise WTO potvrzuje, co Trumpova administrativa 4 roky říká: WTO je kompletně nezpůsobilá, aby zastavila škodlivé technologické praktiky Číny. Čínské ministerstvo obchodu řeklo, že Čína podporuje multilaterální obchodní systém a respektuje pravidla a rozhodnutí WTO a doufá, že USA budou jednat stejně. 

Během dvouletých obchodních válek USA a Číny Trump Číně hrozil uvalením dovozních cel na veškerý její import zboží do USA za více než 500 mld. USD předtím, než obě země podepsaly Fázi 1 obchodní dohody. Podle ní Čína má nakoupit více zboží USA za min. 200 mld. USD výměnou za redukci importních cel na dovoz čínského zboží do USA, obě země si v rámci této dohody neuložily plánovaná dovozní cla na import zboží svého protějšku. Zvýšená dovozní cla USA na import zboží Číny do USA jsou nicméně stále uložena na zboží za příbližně 370 mld. USD.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web