Akcie

Obrat k růstu na Wall Streetu veden technologiemi

Pondělí 15. říjen 2018 12:37

Hlavní akciový index širšího akciového trhu USA S&P 500 v pátek přerušil šestidenní šňůru ztrát. Technologické akcie po týdnu ztrát posílily. Investoři hledali výhodné akciové tituly ke koupi. Výsledková sezóna firem USA za 3. kvartál právě začíná.

V pátek se díky růstu v závěru obchodní seance podařilo mírně posílit i v předchozích dnech tvrdě zasaženým sektorům indexu S&P 500 energií a financí.

Index informačních technologií indexu S&P 500 získal 3,2 %. Je to jeho nejsilnější denní posílení od 26. března. Přesto v týdenním srovnání tento index oslabil nejvíc od 23. března. Největšími tahouny růstu akcií technologického sektoru byly akcie Applu a Microsoftu. Akcie obou firem posílily o více než 3 %. Akcie Visy a Mastercardu vzrostly téměř 5 %. Tento růst podle ředitelky investic Oakbook Investments Janny Sampsonové čerpal ze silných tržeb kreditních karet, které byly obsaženy v bankovních výsledkových zprávách.

Příznivé bankovní zprávy, akcie JPMorgan Chase ale oslabily

Finanční sektor indexu S&P 500 končil pátek v nepatrném zisku. Subsektor bank indexu S&P 500 oslabil. Končil však významně nad svým denním minimem.

Největší brzdou pondělní výkonnosti tohoto sektoru byly akcie největší banky USA dle velikosti aktiv. Akcie banky končily pátek ztrátou 1 % vzdor kvartálnímu zisku, který překonal očekávání. Zisky z vyšších úrokových sazeb a tím i ziskových marží a růstu úvěrů pomohly bance kompenzovat slabost tržeb z obchodování dluhopisů. Všechny čtyři hlavní divize banky vykázaly ve sledovaném období růst tržeb. Jejich největší růst si připsal segment spotřebitelského bankovnictví kvůli solidnímu zájmu domácností o půjčky.

Tři růstové bankovní akcie pátku zahrnovaly i členy velké bankovní čtyřky USA, Citigroup a Wells Fargo. Do prestižní skupiny ještě vedle JPMorgan Chase patří i Bank of America. V pátek akcie Citigroup posílily 2 % a akcie Wells Fargo zpevnily 1,3 % po příznivých výsledcích obou bank.

Největší procentuální pokles z akcií bank v pátek utrpěly akcie PNC Financial poklesem 5,6 %. Regionální banka totiž oznámila kvartální růst úvěrů, který zklamal. Uvedla rovněž, že v tomto čtvrtletí čeká jen mírné zlepšení v oblasti půjček.

Se stabilizací ceny ropy se uklidnily energie

Akcie sektoru energií skončily v pátek v mírném zisku. Pomohla k tou stabilizace a drobné posílení cen ropy. Předtím během volatilní obchodní seance cena ropy klesla kvůli slábnoucímu výhledu poptávky po ropě.

Akcie Neflixu a Amazon.com, tj. některé z akcií s velkými poklesy ve výprodejích akciových burz v minulém týdnu posílily 5,7 % resp. 4,0 %.

V pátek se rovněž silným růstem prezentovaly akcie sektorů diskreční spotřeby a komunikačních služeb.

Trh čeká opět silnou firemní výsledkovou sezónu USA

Výsledková sezóna firem USA za třetí čtvrletí, kterou naplno otevřely právě páteční výsledky bank JPMorgan Chase, Citigroup a Wells Fargo více ukáže dopad obchodních válek na firemní výsledky. Podle dat I/B/E/S Refinitivu, zisky společností indexu S&P 500 mají ve třetím čtvrtletí posílit 21,5 %. Přes svou nespornou dravost má růst vůči předchozím dvěma kvartálům zpomalit.

Investoři uvažují, zda nadprůměrně růstové akcie již nejsou přeprodané. Proto řada z nich začala akcie kupovat.

Znamená páteční oživení akciové burzy obrat k trvalému růstu?

Akciový trh ale pro trvalejší růst cen akcií potřebuje uklidnit z jeho hlavní strasti posledních týdnů, růstu úrokové míry, tedy hlavní úrokové sazby Fed a tržních peněžních a finančních úrokových sazeb včetně výnosů státních dluhopisů USA a s tím spojenými riziky. Buď bude potřebovat opačný pohyb úrokové míry anebo potvrzení, že ekonomika a firmy si dokáží s vyšší úrokovou mírou poradit bez větších nepříznivých dopadů na jejich hospodaření.

Hlavním důvodem posledních silných poklesů akciových trhů je růst úrokové míry a rizika s ním spojené. Současný růst výnosů státních dluhopisů, hlavní úrokové sazby Fed Federal Funds Rate a obecně úrokových sazeb peněžních a finančních trhů USA vede investory k redukci rizikových aktiv. Současné prostředí akciových a dluhopisových trhů, vyšších úrokových sazeb a obchodních válek reflektuje obavy zpomalení světového ekonomického růstu a nepříznivého dopadu na firemní hospodaření.

Růst výnosů státních dluhopisů USA je podpořen solidními ekonomickými daty USA. Ta posílila očekávání více zvýšení úrokové sazby během příštích 12 měsíců. Ještě nedávno akciové trhy držely rekordní maxima a odolávaly růstu výnosů státních dluhopisů USA. Rostoucí úrokové sazby prodražují a tím i limitují úvěry na domy, automobily, studentské půjčky.

V posledních dnech jejich silný růst vytvořil na akciový trh klesající tlak. Události makroekonomických dat a přizpůsobení peněžních, dluhopisových a akciových trhů funguje. Míra návratnosti investic nízkého rizika roste a akciový trh přichází o poptávku, která směřuje do peněz a dluhopisů. Reakce akciové burzy obnovující rovnováhu je snížení cen akcií a zvýšení míry návratnosti akciového trhu.

S růstem úrokových sazeb ovšem akcie čelí konkurenci pro kapitál investorů nejen ze strany dluhopisů, jež růst úrokových sazeb zlevňuje. Více konkurenčnější je i podoba investic v hotovosti na bankovních depozit. Tato forma investic je nyní nejatraktivnější za posledních 10 let.

Druhým důvodem, proč předvíkendový růst akciového trhu může zůstat křehký jsou obchodní války. Oživení akciového trhu ale může zůstat křehké, pokud USA a Čína, největší ekonomiky světa, nedospějí ke smíru obchodních sporů, tedy k obchodní dohodě. Investoři se totiž stále obávají dopadů obchodních cel na korporátní výsledky, tržby, zisky a výhledy. Investoři se stále obávají obchodní války USA a Číny. Ta zatím stále spíště eskaluje. Investoři jsou znepokojeni z dopadu nejistot obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. na korporátní tržby, zisky a celkově výsledky.

Třetím nutným faktorem udržitelnosti býčího trendu akciového trhu je potvrzení optimistických očekávání trhu nadcházejích korporátních výsledků a výhledů.

V pátek index S&P 500 posílil 1,4 % na 2 767 bodů, hlavní akciový index blue-chip největších a nejvýznamnějších firem USA Dow Jones Industrial Average přidal 1,2 % na 25 340 bodů a hlavní akciový index technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 2,3 % na 7 497 bodů. Obchodní objemy burz USA v pátek opět byly vysoce nadprůměrné s 8,91 miliardami zobchodovaných akcií. Průměr posledních 20 obchodních dnů činí 7,78 mld. obchodovaných akcií. Ten je již přitom zvýšen obřími objemy poslední korekce akciového trhu. Zvláště se to týká obchodních seancí středy a čtvrtka minulého týdne, které byly silnější než páteční obchodní objemy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web