Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne (19.-23.4.) eurozóna: ECB kvantitativní uvolňování ani úrokové sazby nezmění, PMI EMU, Německa a Francie v dubnu mají oslabit

Pátek 16. duben 2021 22:07

Rozhodnutí Evropské centrální banky monetární politiky včetně kvantitativního uvolňování a úrokových sazeb (22.4.) a Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity eurozóny, Německa a Francie (4 2021, 23.4.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne (19.-23.4.) eurozóny. Trh čeká, že banka úrokové sazby nezmění. Indexy PMI eurozóny, Německa a Francie v dubnu se zhoršením koronavirové situace v největších ekonomikách eurozóny mají vykázat vůči březnu oslabení.

Rozhodnutí Evropské centrální banky monetární politiky včetně kvantitativního uvolňování a úrokových sazeb (22.4.), vystoupení prezidentky ECB Christine Lagardeové v diskusi "Globální bod zlomu: síla globálních kapitálových trhů v boji proti změně klimatu” pořádané Michaelem Bloombergem (23.4.):  Trh čeká, že banka úrokové sazby nezmění ani nastavení parametrů kvantitativního uvolňování. Ultraexpanzivní monetární politika je udržována kvůli koronavirové pandemii, která oslabila ekonomika a tím dále stlačila inflaci, která již před pandemií trvale značně zaostávala za cílem ECB udržovat inflaci střednědobě těsně pod 2 %. Ovšem jak dlouho ECB kvantitativní uvolňování bude uržovat na současném maximu? O tom se povede zajímavá debata právě na dubnovém zasedání. ECB přesvědčuje trhy, že minimálně to bude do března 2022. Nedávno se v rozkolu s touto strategií ozvaly hlasy dřívější redukce kvantitativního uvolňování zesíleného v začátcích a během koronavirové pandemie, naposledy s cílem potlačit růst tržních úrokových sazeb. Guvernéři centrálních bank Nizozemska a Rakouska Klaas Knot a Robert Holzmann naznačili redukci této expanze již od třetího čtvrtletí 2021. Prezidentka ECB Christine Lagardeová resp. víceprezident ECB Luis de Guindos se více se vůči těmto názorům později ohradili. V případě otázek životního prostředí ECB pod vedením Lagardeové více akcentuje téma jako moment ovlivňující inflační cíl ECB resp. její monetární politiku ECB a obráceně.

Indexy PMI zpracovatelského průmyslu, služeb a ekonomické aktivity eurozóny, Německa a Francie
 (4 2021, 23.4.): Indexy PMI eurozóny, Německa a Francie v dubnu se zhoršením koronavirové situace v největších ekonomikách eurozóny mají vykázat vůči březnu oslabení. Přesto růst zpracovatelského průmyslu v posledních měsících akceleroval na velmi silné tempo v Německu a eurozóně a i ve Francii byl silný. Rovněž recese služeb se zkrátila na mírné tempo ve Francii a eurozóně a v Německu se aktivita dominantního odvětví ekonomiky již vrátila do menšího růstu. Proto celková ekonomická aktivita v březnu ve Francii stagnovala, v Německu rostla silně a v eurozóně rostla slabě. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Pokračující ultraexpanzivní monetární politika je příznivá pro akcie, dluhopisy a nepříznivá pro euro. Oslabená ekonomická aktivita eurozóny včetně jejích hlavních ekonomik je příznivá pro dluhopisy a nepříznivá pro akcie a euro.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web