Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne 2. - 6.8. ČR: Nesouvislé oživení maloobchodních tržeb, obchodní bilance, průmyslové a stavební produkce v květnu, ČNB má opět zvýšit úrokovou sazbu

Pátek 30. červenec 2021 21:33

Maloobchodní tržby (6 2021, 5.8.), rozhodnutí České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb (5.8.), obchodní bilance (6 2021, 6.8.), průmyslová produkce (6 2021, 6.8.) a stavební výroba (6 2021, 6.8.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne 2. - 6.8. České republiky. S ústupem koronavirové pandemie ve druhém čtvrtletí se ekonomika otevíraná ekonomika nadechla k oživení: maloobchodní tržby v květnu začaly stupňovat růst, zahraniční obchod si silnou růstovou dynamiku nadále udržuje, průmyslová produkce čelí kapacitním tlakům zatímco oživení stavební produkce přichází během druhého čtvrtletí pozvolně. ČNB podle trhu opět zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu.

Maloobchodní tržby (6 2021, 5.8.): Maloobchodní tržby v květnu začaly stupňovat růst. Spotřeba domácností kopíruje otevírání ekonomiky, které v dubnu teprve zahájilo a více se projevilo v květnu. 

Rozhodnutí České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb
 (5.8.): ČNB podle trhu opět zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu. Poprvé se tak stalo na předchozím červnovém zasedání monetární politiky 23.6. Rozhodnutí banky dle hlasování členů bankovní rady nebylo jednoznačné, ale následný zápis k zasedání a komentáře banky naznačují, že zvyšování úrokových sazeb bude pokračovat. 

Obchodní bilance
 (6 2021, 6.8.): Zahraniční obchod si silnou růstovou dynamiku nadále udržuje. Po první koronavirové vlně na jaře minulého roku již vládní autority hranice a produkční linky nechaly otevřené a taky proto dynamiku zahraničního obchodu zůstává robustní již prakticky rok, i když zrychlení importu mělo za oživením exportu zpoždění. 

Průmyslová produkce 
(6 2021, 6.8.): Průmyslová produkce čelí kapacitním tlakům. Průmysl již dohnal manko koronavirové pandemie uplynulého roku, oživení se ale zadrhlo na kapacitních potížích, nedostatku pracovních sil a vstupů produkce a zesílení inflace. 

Stavební výroba
 (6 2021, 6.8.): Oživení stavební produkce přichází během druhého čtvrtletí pozvolně. Až poslední sledovaný měsíc, květen ukázal vzestup produkce. Nejde ale o překvapení, počasí bylo začátkem jara chladnější a rozběh stavebnictví i jeho sentimentu je pozvolnější třeba i u sousedů v Německu. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Oživení spotřeby domácností, zahraničního obchodu, průmyslové a stavební produkce jsou příznivé zprávy pro akcie a korunu, nepříznivé pro dluhopisy. Zvyšování úrokových sazeb je příznivé pro korunu, nepříznivé pro dluhopisy a akcie, i když úrokové sazby jsou stále  velmi nízké.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web