Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne (5. - 9.7.) USA: Den nezávislosti, Index ISM služeb in v červnu velmi silný, posun postoje Fed vysvětlí zápis zasedání monetární politiky

Sobota 3. červenec 2021 1:24

Den nezávislosti (4.7.) sice připadá na na neděli, proto trhy budou zavřeny v pondělí (5.7.). Index ISM služeb (6 2021, 6.7.) a zápis centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování (15.-16.6., 7.7.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události USA týdne (5. - 9.7.) Růst aktivity služeb má vůči květnu mírně ustoupit, přesto má zůstat velmi silný. Fed na posledním zasedání úrokové sazby a kvantitativní uvolňování podle očekávání sice nezměnil, naznačil ale dřívější zpřísnění monetární politiky vůči jeho předchozí rétorice.

Den nezávislosti (4.7.): Letos svátek sice připadá na na neděli, proto trhy budou zavřeny v pondělí (5.7.)

Index ISM služeb
 (6 2021, 6.7.): Růst aktivity služeb má vůči květnu mírně ustoupit, přesto má zůstat velmi silný. Ekonomika obnovuje svoje otáčky na plný výkon, značně se rozbíhá i dynamika domácí ekonomiky, páteře amerického hospodářství, v které dominantně vládnou služby. 

Zápis centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování
 (15.-16.6., 7.7.): Fed na posledním zasedání úrokové sazby a kvantitativní uvolňování podle očekávání sice nezměnil, naznačil ale dřívější zpřísnění monetární politiky vůči jeho předchozí rétorice. Naznačil, že cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate by se optimálně zvyšoval již v roce 2023, navíc guvernér Fed Jerome Powell signalizoval, že diskuse první fáze útlumu ultraexpanzivní monetární politiky v podobě redukce kvantitativního uvolňování již začala na základě dravého růstu inflace i oživení trhu práce. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Robustní růst aktivity služeb je příznivý pro akcie a dolar, nepříznivý pro zlato a dluhopisy. Pokračující ultraexpanzivní monetární politika Fedu je příznivá pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivá pro dolar. Náznak změny této politiky v podobě útlumu expanze logicky zmíněný dopad na trhy mírní.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web