Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události týdne USA: Yellenová v Senátu, inaugurace Bidena, index ek. aktivity Fedu Philadelphia, nová výstavba, existující domy

Úterý 19. leden 2021 16:19

Vystoupení kandidátky ministryně financí Janet Yellenové v Senátu (19.1., 16.00 SEČ), inaugurace nově zvoleného prezidenta Joe Bidena (20.1.), Index ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu Philadelphia (1 2021, 21.1.), zahájení a povolení staveb domů (12 2020, 21.1.) a prodeje starších/existujících domů (12 2020, 22.1.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne Spojených států amerických. Yellenová potvrdí podporu posílení fiskální expanze, proto hlavní pozornost bude směřovat k druhé významné a zatím neznámé politice ministerstva financí: kursové poltiice dolaru. Joe Biden zahajuje vládu nad největší ekonomikou světa. Solidní růst regionální ekonomické aktivity má drobně posílit. Aktivita trhu domů včetně nové výstavby a prodejů starších/existujících domů se má vůči listopadu stáhnout, zůstane ale robustní.

Vystoupení kandidátky ministryně financí Janet Yellenové v Senátu (19.1., 16.00 SEČ): Yellenová potvrdí podporu posílení fiskální expanze, proto hlavní pozornost bude směřovat k druhé významné a zatím neznámé politice ministerstva financí: kursové poltiice dolaru. Podle deníku The Wall Street Journal Yellenová změní kurzovou politiku vůči Trumpově administrativě z preference slabého dolaru na preferenci kurzu determinovaného trhem. Ačkoliv by šlo o silnou páku ve prospěch dolaru, proti americké měně tlačí řada významnějších sil (očekávání ekonomického oživení, oslabení obchodních válek, dlouhodobě nulové dolarové úrokové sazby, obchodní dohoda odchodu Spojeného království a Severního Irska z Evropské unie, dloiuhodobá technická analýza) a dlouhodobě povedou k jeho oslabení. 

Inaugurace nově zvoleného prezidenta Joe Bidena
 (20.1.):  Joe Biden zahajuje vládu nad největší ekonomikou světa. Hned po nástupu chce revokovat řadu politik svého předchůdce Donalda Trumpa. Jeho prvním úkolem je vypořádat se s koronavirovou pandemií a s tím chce ekonomiku posílit silnou fiskální expanzí a dostat ji rychle do plně růstového chodu. Mimo to chce více zapojit USA do mezinárodních organizací a struktur. Biden bude rovněž praktikovat proimigrační politiku a větší prostor dostane podpora životního prostředí. 

Index ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu Philadelphia
 (1 2021, 21.1.): Solidní růst regionální ekonomické aktivity má drobně posílit. Výhled pro přelom pololetí tohoto roku je solidní, ek. růst by měl zrychlit. 

Zahájení a povolení staveb domů
 (12 2020, 21.1.): Aktivita trhu domů včetně nové výstavby, zahájení a povolení staveb domů se má vůči listopadu stáhnout, zůstane ale robustní. Trhu domů pomáhá hlavně monetární expanze v podobě nízkých úrokových sazeb i fiskální podpora ekonomiky. 

Prodeje starších/existujících domů
 (12 2020, 22.1.): Aktivita trhu domů včetně prodejů starších/existujících domů se má vůči listopadu stáhnout, zůstane ale robustní. Trhu domů pomáhá hlavně monetární expanze v podobě nízkých úrokových sazeb i fiskální podpora ekonomiky.  Ceny starších/existujících domů nadále robustně rostou, dílem kvůli silné poptávce z výše uvedených důvodů a dílem kvůli omezené nabídce, když zásoby volnýách domů jsou historicky nízko. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Silně expanzivní fiskální politika je příznivá pro akcie a dolar, nepříznivá pro zlato a dluhopisy, případný signál kurzové politiky odklonu od preference slabého dolaru by byl příznivý pro dolar a dluhopisy, nepříznivý pro akcie a zlato. Vláda Bidena má být příznivá pro akcie, nepříznivá pro zlato, akcie a dolar. Solidní data ekonomické aktivity a trhu domů jsou příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web