Akcie

Očekávané makroekonomické a finanční události USA: Index ISM služeb v září dle trhu oslabil, Powel a zápis Fedu ukáží oživení ekonomiky včetně nejistoty nadvlády viru a pokračování silné monetární podpory ekonomice

Pondělí 5. říjen 2020 15:58

Index ISM služeb (9 2020, 5.10. 16.00 SEČ), vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powella (6.10.) a zápis zasedání Fedu monetární politiky (15.-16.9., 7.10.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události Spojených států amerických týdne. Růst aktivity služeb má vůči srpnu oslabit, dojde-li na odhad trhu, tempo růstu aktivity odvětví by nebylo už tak silné jako v srpnu, přesto stále solidní. Guvernér Fedu Powell v nedávném vystoupení koncem září uvedl oživení ekonomiky, současně však i pochybnosti v souvislosti s nekontrolovanou pandemií a logicky s tím i pokračování silné monetární podpory ekonomice. Fed na zasedání monetární politiky v polovině září podle očekávání nezměnil cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate, nicméně potvrdil snahu přechodně dosahovat poněkud zvýšené inflace a rovněž zlepšil makroekonomické projekce.

Index ISM služeb (9 2020, 5.10. 16.00 SEČ): Růst aktivity služeb má vůči srpnu oslabit, dojde-li na odhad trhu, tempo růstu aktivity odvětví by nebylo už tak silné jako v srpnu, přesto stále solidní. Jiná data ekonomické aktivity zejména z průmyslu ale vykazovala posílení ekonomického růstu s tím, jak se po letním vzestupu zmírňoval objem růstu nákaz koronavirem v USA. 

Vystoupení guvernéra centrální banky Spojených států amerických, Federálního rezervního systému, Jerome Powella na téma Ekonomický výhled na výročním setkání Národní asociace firemní ekonomiky
 (6.10.): Guvernér Fedu Powell v nedávném vystoupení koncem září uvedl oživení ekonomiky, současně však i pochybnosti v souvislosti s nekontrolovanou pandemií a logicky s tím i pokračování silné monetární podpory ekonomice. Jedním z dokladů nestálého, nerovného, nejistého a neúplného oživení ekonomiky je ztráta dynamiky zlepšování ameirckého trhu práce. 

Zápis zasedání Fedu monetární politiky
 (15.-16.9., 7.10.): Fed na zasedání monetární politiky v polovině září podle očekávání nezměnil cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate, nicméně potvrdil snahu přechodně dosahovat poněkud zvýšené inflace a rovněž zlepšil makroekonomické projekce. Fed potvrdil dlouhodobě minimální úrokové sazby, tedy přinejmenším v nejbližších několika letech. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Růst aktivity služeb i přes oslabení v září by měl zůstat solidní a tím i příznivý pro akcie a dolar a nepříznivý pro zlasto a dluhopisy. Silná monetární expanze Fedu stejně jako nejistoty pandemie jsou hlavně příznivé pro dluhopisy a zlato a nepříznivé pro dolar, pro akcie kvůli bezprecedentní monetární expanzi stále spíše příznivé.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web