Akcie

Očekávané makroekonomické události týdne 2. - 6.8. USA: Velmi silné růsty aktivity zpracovatelského průmyslu, služeb a zaměstnanosti mají v červenci ještě zrychlit

Pátek 30. červenec 2021 21:35

Index ISM zpracovatelského průmyslu (7 2021, 2.8.), index ISM služeb (7 2021, 4.8.) a měsíční data trhu práce (7 2021, 6.8.) jsou hlavní makroekonomické události týdne (7 2021, 2.8.) Spojených států amerických. Velmi silné růsty aktivity zpracovatelského průmyslu, služeb a zaměstnanosti mají v červenci ještě zrychlit.

Index ISM zpracovatelského průmyslu (7 2021, 2.8.): Růst zpracovatelského průmyslu má v porovnání s červnem lehce zrychlit, měl by tak zůstat velmi silný. Průmysl trápí podobné potíže jako odvětví producentů v jiných ekonomikách: nedostastek komodit, zaměstnanců, zpožďování dodávek a silný růst cen vstupů.

Index ISM služeb
 (7 2021, 4.8.): Růst služeb má v porovnání s červnem lehce zrychlit, měl by tak zůstat velmi silný. Situace je podobná jako v průmyslu, nedostatek zdrojů a převis poptávky nad nabídkou blokují ještě silnější růst odvětví. 

Měsíční data trhu práce
 (7 2021, 6.8.): Růst zaměstnanosti má v porovnání s červnem lehce zrychlit, měl by tak zůstat velmi silný. Lidé se vrací zpět do práce s otevíráním ekonomiky. Jenže obavy z koronaviru přetrvávají, část lidí odešla předčasně do důchodu, část lidí odrazují od návratu do práce silnější sociální davky a část lidí musí řešit změnu kvalifikace, protože pandemie trvaleji utlumila aktivitu a naopak otevřela prostor jiným odvětvím. Vrátí se lidé do práce a uzavřou mezeru zaměstnanosti ve druhém pololetí 2021, nebo nerovnováha trvající výrazně snížené zaměstnanosti vůči silnému růstu ekonomiky bude trvat déle? Odpověď na otázku ovlivní růst ekonomiky, inflaci i nastavení monetární politiky a tím i finanční trhy. 

Očekávaný dopad dat na trhy
: Velmi silný růst zaměstnanosti, služeb a zpracovatelského průmyslu jsou dobré zprávy pro akcie a dolar a nepříznivé informace pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web