Akcie

Očekávané makroekonomické události týdne (5. - 9.7.) ČR: Svátky utlumí aktivitu trhů, průmysl, zahraniční obchod a maloobchod v květnu oživovaly, recese stavebnictví trvá

Sobota 3. červenec 2021 1:22

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5.7.) a Den upálení mistra Jana Husa (6.7.) jsou státní svátky a trhy tak budou v tyto dny zavřeny. Obchodní bilance (5 2021, 7.7.), průmyslová výroba (5 2021, 7.7.), stavební produkce (5 2021, 7.7.) a maloobchodní tržby (5 2021, 7.7.) jsou hlavní makroekonomické události České republiky týdne (5. - 9.7.). Průmysl, zahraniční obchod a maloobchod v květnu oživovaly, recese stavebnictví trvá.

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5.7.), Den upálení mistra Jana Husa (6.7.): Dny jsou státními svátky a trhy tak budou v tyto dny zavřeny.

Obchodní bilance
 (5 2021, 7.7.): Zahraniční obchod již od poloviny loňského roku, poté co vyvázl z větších korronavirových restrikcí naběhl na rekordní úrovně. V posledních měsících silný růst exportu dohání i vzestup dovozu. 

Průmyslová výroba
 (5 2021, 7.7.): Průmyslová výroba začíná oživovat. I když ji brzdí kapacitní omezení domácí ekonomiky i zahraničí, vzestup poptávky z Evropy a otevírání domácí ekonomiky akceleruje průmyslovou výrobu, což potvrzují i předstihové indikátory. 

Stavební produkce
 (5 2021, 7.7.): Recese stavebnictví trvala i v dubnu dílem chladného počasí. To pokračovalo i v květnu, na druhou stranu i stavebnictví má na vývoj koronavirové pandemie silnou vazbu a poslední červnová data sentimentu stavebnictví signalizovala blížící se oživení reálného výstupu tohoto sektoru. 

Maloobchodní tržby
 (5 2021, 8.7.): Maloobchodní tržby jsou úzce propojeny s restrikcemi koronavirové pandemie. V dubnu jejich oživení nebylo tolik patrné, ale to obchody začaly teprve pozvolně otevírat. Větší oživení prodejů pravděpodobně ukáží již nadcházející data maloobchodních tržeb příštích měsíců. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Oživující průmyslová produkce, zahraniční obchod a prodeje obchodů jsou příznivé pro akcie a korunu, nepříznivé pro dluhopisy, naopak trvalá recese stavební produkce je nepříznivá púro akcie a korunu a příznivá pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web