Akcie

Očekávané události Česká republika: Březnové maloobchodní tržby, obchodní bilance, průmyslová výroba, ČNB

Úterý 5. květen 2020 16:17

Maloobchodní tržby (3 2020, 6.5.), obchodní bilance (3 2020, 7.5.), průmyslová výroba (3 2020, 7.5.) a rozhodnutí České národní banky úrokových sazeb (7.5.) jsou hlavní makroekonomické události týdne České republiky. Těsně před vpádem koronavirové krize do Česka průmyslová výroba vykazovala stabilizaci stagnací po nepříznivém dopadu obchodních válek a odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, maloobchodní tržby solidně rostly a obchodní bilance pokračovala v přebytcích. Koronavirová krize ale s uzavřením obchodů, firem a ekonomiky přinesla pád maloobchodních tržeb a průmyslové výroby, obchodní bilance by stále měla být v přebytku. ČNB v březnu tak jako jiné centrální banky světa prudce snížila úrokové sazby v reakci na koronavirovou krizi. Teď analytici čekají, že banka sníží hlavní úrokovou sazbu o dalších půl procentního bodu.

Maloobchodní tržby (3 2020, 6.5.): Krátce před začátkem koronavirové krize maloobchodní tržby rostly solidně na pozadí silného trhu práce, zaměstnanosti a růstu mezd. Pandemie nemoci Covid-19, karanténa a uzavírání ekonomiky a obchodů ale přinesly už v březnu netypický propad spotřeby domácností. Ten se v dubnu ještě prohloubí před očekávaným oživením spotřeby domácností. 

Obchodní bilance
 (3 2020, 7.5.): Obchodní bilance vykazuje dlouhodobě přebytky byť obchodní války a brexit je stlačily včetně exportu. Koronavirová krize podobně omezila poptávku ze zahraničí i v České republice, produkci a dodavatelsko-odběratelské vazby, prudký pokles koruny by nicméně mohl přispět k omezení importu a posílení exportu a přebytku obchodní bilance. 

Průmyslová výroba
 (3 2020, 7.5.): Těsně před vpádem koronavirové krize do Česka průmyslová výroba vykazovala stabilizaci stagnací po nepříznivém dopadu obchodních válek a odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Koronavirová krize ale přinesla s uzavřením firem přinesla podle očekávání trhu propad průmyslové výroby. V dubnu se pokles ještě prohloubí a teprve další měsíce by měly přinést její oživení. 

Rozhodnutí ČNB úrokových sazeb
 (7.5.): ČNB v březnu tak jako jiné centrální banky světa prudce snížila úrokové sazby v reakci na koronavirovou krizi. Teď analytici čekají, že banka sníží hlavní úrokovou sazbu o dalších půl procentního bodu. Důvodem je prudký útlum aktivity ekonomiky a tlaky na pokles inflace, jejíž cíl 2 % tak může být v ohrožení. Člen bankovní rady Oldřich Dědek preferuje pokles úrokových sazeb až k nule. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
:  Oslabení průmyslové výroby a maloobchodních tržeb jsou nepříznivé pro akcie a korunu a příznivé pro dluhopisy. Setrvalé přebytky obchodní bilance jsou příznivé pro korunu a akcie, nepříznivé pro dluhopisy. Pád úrokových sazeb k nule je nepříznivý pro korunu, která si i v prostředí klesajícíh úrokových sazeb udržovala prokový diferenciál vůči jiným světovým měnám a příznivý pro akcie a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web