Akcie

Očekávané události Česká republika: Ekonomika (HDP 1Q) i inflace (CPI) v dubnu začaly klesat, ČNB vysvětlí silnou redukci úr. sazeb

Pondělí 11. květen 2020 16:55

Index spotřebitelských cen CPI (4 2020, 13.5.), Hrubý domácí produkt (1Q 2020, 15.5.) a Zápis České národní banky zasedání monetární politiky 7.5. (15.5.) jsou hlavní makroekonomické události týdne České republiky. Inflace již je pravděpodobně blízko svého vrcholu a podobně jako ekonomika v prvním čtvrtletí v důsledku koronavirové krize značně oslabily. Centrální banka v dokumentu květnového zasedání přinese detaily silného snížení úrokových sazeb a opatrného makroekonomického výhledu.

Index spotřebitelských cen CPI (4 2020, 13.5.): Inflace již je pravděpodobně blízko svého vrcholu, kam ji vytáhl silný růst cen potravin. Ještě v březnu na prahu koronavirové krize se inflace pohybovala nad hladinou tolerančního intervalu centrální banky, což bylo jedním z hlavních důvodů, proč ještě začátkem února ČNB zvýšila svoji hlavní  a podobně jako ekonomika v prvním čtvrtletí v důsledku koronavirové krize značně oslabily.

Hrubý domácí produkt
 (1Q 2020, 15.5.): Koronavirová krize začala uzavírat českou ekonomiku od března a podobně jako jiné světové ekonomiky včetně Evropy čeká české hospodářství v prvním čtvrtletí ostrý pokles. Utichly hlavní motory české ekonomiky, spotřeba domácností, firemní investice i poptávka ze zahraničí. 

Zápis České národní banky zasedání monetární politiky 7.5.
(15.5.): Banka na zasedání zredukovala svoji hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu, o 25 bps víc, než se čekalo. Banka rozhodnutí odhlasovala poměrem 5/2 (2 pro snížení o 50 bps). Banka v nové prognóze předpokládá po propadu ekonomiky jen mírné oživení, silný pokles inflace k svému cíli 2 %, značný růst nezaměstnanosti a zpomalení růstu mezd a pokračování úrokových sazeb blízko nuly. 

Očekávaný dopad událostí na trhy
: Momentálně stále zvýšená inflace je příznivá pro akcie a korunu a nepříznivá pro dluhopisy, předpokládaný pád ekonomiky má na trhy opačný dopad. Úrokové sazby blízko nule a jejich výhled včetně očekávání slabé ekonomiky jsou nepříznivé pro korunu, smíšené pro akcie a příznivé pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web