Akcie

Očekávané události ČR: Maloobchodní tržby, průmyslový výroba, obchodní bilance

Úterý 3. září 2019 20:17

Maloobchodní tržby (5.9.), průmyslová výroba (6.9.) a obchodní bilance (6.9.) jsou hlavní makroekonomické události České republiky týdne. Lze předpokládat pokračování dosavadních trendů, tedy solidního růstu spotřeby domácností a slábnutí aktivity českého průmyslu.

Maloobchodní tržby (5.9.) 

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel rostly opět silněji než se čekalo. Trend jejich robustního růstu stále trvá a táhnou hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Ty za poslední rok ve stálých cenách bez sezónního očištění vzrostly o 7,5 %. 

Spotřeba domácností je ale brzděna nižším růstem prodejů potravinářského zboží. Prodeje a opravy motorových vozidel sotva stagnují. Proto je celková dynamika růstu maloobchodních tržeb včetně prodeje a oprav motorových vozidel slabší. Trendy zmíněných hlavních kategorií maloobchodních tržeb jsou v posledním roce relativně stabilní.

Spotřeba domácností pokračuje stále v solidním růstovém tempu. Silný trh práce a růst mezd by měly tento trend podpořit i do dalších kvartálů. 


Průmyslová výroba (6.9.)

Dominantní většina odvětví zpracovatelského průmyslu vykazuje slábnutí svého růstu, slabost nebo přímo recesi. Data potvrzují tento trend podobně jako v Německu a Evropě. 

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky. Ten přišel kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. 

Pokles aktivity českého průmyslu, která v průměru ještě nepatrně roste, ještě není tak silný jako třeba v Německu. Slabost se ale ve druhém pololetí patrně dále prohloubí, neboť situace v Evropě se stále ještě zhoršuje. Trendový růst produkce průmyslu Česka oslabil na 1 z 3 % v minulých měsících, v nedávných kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Obchodní bilance (6.9.)

Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste. Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku, kdy růst dovozu nestačil krýt vývoz. Možná se do výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy. 

Zatím se ve výsledcích příliš neprojevuje zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie v loňském roce, zejména aktivity průmyslu. Export nadále solidně roste. 

Očekávaný dopad událostí na trhy 

Solidní růst spotřeby domácností a dlouhodobě přebytková obchodní bilance jsou dobré pro akcie a korunu a nepříznivé pro dluhopisy. Opačný dopad na trhy má slábnoucí průmyslová výroba

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web